valeriana za smirenje

valeriana za smirenjeValerijana, kao sredstvo za umirenje, za razliku od sličnih lekova koji se masovno proizvode, smiruje nerve, a nema propratnih negativnih efekata. Ima prodoran, dosta neprijatan miris, zbog koga ju je grčki lekar Galenus nazvao phu. Poslednjih godina je izvršena detaljna analiza hemijskih supstanci nazvanih valepotrijati koje se stvaraju u ekstraktima valerijane. Ova materija smiruje nervni sistem, dok sveža biljka ima više sedativno dejstvo.

Osobine: ljuta, gorkasta, hladna, suva.
Lekoviti sastojci: eterična ulja (uključujući i izovalersku kiselinu i borneol), valepotrijati, iridoidi.

Dejstvo: umirujuće, spazmolitik, ekspektorans, diuretik, snižava krvni pritisak, karminativ, blago opušta.

Koren – dobar je kod nervne napetosti, naročito kod uznemirenosti i nesanice: osim toga, jača srce, a ponekad može i da smanji visoki pritisak. Podstiče zaceljivanje rana i čireva i ima lokalno dejstvo kod grčeva u mišićima. Može se koristiti i kao ekspektorans koji pomaze kod iritirajućeg kašlja. Skuplja se u jesen.

Koren
Maceracija 2 kašičice iseckanog, najbolje svežeg korena, potopiti u šolju hladne vode i ostaviti da stoji 8-10 sati. Koristiti kao sredstvo za umirenje kod uznemirenosti i nesanice. Da bi se ublažio neprijatan miris, mogu se dodati 2 kapi vode od nane (može se dobiti u apotekama).

Čaj Piti kod uznemirenosti i nesanice.

Tinktura: Koristiti kao sedativ ili kod nesanice. Doziranje se može veoma razlikovati kod pojedinih slučajeva: u nekim slučajevima treba čak i do 5 ml, dok kod nekih drugih ljudi tolika količina može izazvati glavobolju, pa stoga treba početi sa manjim dozama od 1-2 ml. Kao sredstvo za kašalj se kombinuje sa sladićem i drugim ekspektoransima, kao što je npr. izop. Ukoliko je visoki krvni pritisak uzrokovan napetošću ili uznemirenošću, može se dodati mešavinama za njegovo lečenje.
Obloga: Za opuštanje spazama – mišića preklopljenu gazu nakvasiti tinkturom.
Kupka: Čaj ili macerat koristiti za hronične čireve i rane, kao i za vađenje trnova i ivera.

Upozorenja:
• Valerijana se ne sme neprekidno koristiti duže od 2-3 nedelje, jer neprekidno korišćenje velikih doza može izazvati glavobolje i lupanje srca.
• Valerijana povećava dejstvo lekova za spavanje, pa ako koristite te lekove, nemojte koristiti i valerijanu.
• Nemojte valerijanu brkati za baštenskom biljkom, crvenom “američkom” valerijanom (Centranthus ruber) koja nema nikakva lekovita svojstva..

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *