valeriana za smirenje

Valerijana je biljka koja se odavno koristi za smirenje i protiv nesanice. Preporučivali su je za dobro spavanje još u drugom veku naše ere. Priča se da je naziv “valijum” smišljen da bi zvučao kao reč valerijana.
valeriana za smirenje
Ime “valerijana” potiče od latinske reči koja znači “biti zdrav”. U narodu je poznata kao odoljen, macina trava, dolin, doljen. To je dugovečna, zeljasta pri vrhu, razgranata biljka koja, zavisno od uslova, dostiže visinu i do dva metra. Listovi su joj neparno perasti i rascepljeni. Na vrhu stabla nalaze su krupni, beli i ružičasti cvetovi slični štitu koji cvetaju krajem proleća i preko celog leta. Valerijana raste svuda, najviše na vlažnim mestima, pored reka i potoka, na livadama, rede u brdovitim i planinskim krajevima. Na vlažnom i močvarnom zemljištu biljka daje veći prinos, ali na suvom i peščanom tlu ima više etarskog ulja. Valerijana je vrio staro,neškodljivo i vrlo često upotrebljavano sredstvo za smirenje nervnog sistema.Novija istraživanja potvrdila su njeno delovanje kod tegoba kao što su uznemirenost i nesanica.

Čaj od njenog korena uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti, padavica, histerije, hipohondrije. Upotrebljava se i pri živčanim, srčanim tegobama praćenim lupanjem srca i osećajem straha, a postiže odlične rezultate kod vrtoglavice, povraćanja, astme, bolesti želuca, creva i menstrualnih bolova. Pokazalo se da valerijana omogućava lakši i kvalitetniji san i smanjuje budenje tokom noći, a ne izaziva jutarnju ošamućenost i ne utiče na razdoblje aktivnog sanjanja poznato kao “REM spavanje”.

Čajevi i kapi ove biljke ne smeju da se koriste duže od tri nedelje i potrebno je da se napravi pauza od pet nedelja do ponovnog korišćenja. Miris koji proizvodi koren valerijane uzbudjuje mačke, koje, kada naidju na ovu biljku – počnu da se valjaju po zemlji i mjauču.Zbog ovoga je valerijana poznata u narodu i pod nazivom macina trava.

Valerijana se obično uzima pola sata do sat vremena pre spavanja za lečenje nesanice.Ako je nesanica uzrokovana stresom i brigama valerijana će pokazati najbolje rezultate.U svakom slučaju bolje je koristiti valerijanu nego neke lekove poput bensedina od kojih vremenom možete postati zavisni. Od neželjenih dejstava ponekad se javljaju manji problemi sa varenjem. Valerijana obično ne utiče na sposobnost za vožnju i ne stvara jutarnju pospanost.Valerijana za smirenje može da se koristi u bilo koje doba dana a najbolje ujutru.Ako radite takav posao da vam umirujuće dejstvo valerijane stvara problem i da gubite koncentraciju i energičnost onda je uzimajte posle podne.Možete popiti dve do tri šolje čaja dnevno.Ako imate glavobolje izazvane stresom i preoperećenjem živaca valerijanom možete u potpunosti ukloniti ovaj problem.U nekim slučajevima ima snažno dejstvo na smanjenje krvnog pritiska posebno ako je on na nervnoj bazi.Alkohol može značajno pojačati dejstvo valerijane i izazvati druge komplikacije pa u danima kada planirate da popijete makar jednu čašicu nemojte uzimati valerijanu. Oko adekvatne doze neophodno je konsultovati se sa lekarom.Tokom trudnoće i dojenja se ne preporučuje a nikako je nemojte uzimati zajedno sa lekovima za smirenje. Osim kao tinktura-kapi koja je mnogo jednostavnija za upotrebu , valerijana može da se koristi i kao čaj – 15 do 30 grama korena biljke na litar vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *