divlji origano ulje

divlji origano uljeUlje divljeg origna je prirodni antibiotik.Savremena medicina infekcije suzbija upotrebom sintetičkih antibiotika koji, nažalost, nisu bezopasni jer zajedno sa patogenim uništavaju i milione korisnih bakterija, neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Veliki problem je i rezistentnost štetnih mikroorganizama koja nastaje usled neracionalne upotrebe antibiotika, zbog čega primena fitopreparata i prirodnih antibiotika daje mnogo bolje rezultate.
Naučno je dokazano da je ulje divljeg origana jedan od najjačih i najefikasnijih antibiotika koji, za razliku od sintetičkih lekova, ne stvara otporne sojeve mutiranih bakterija i već u malim količinama ubija širok spektar štetnih mikroorganizama. Takođe, delotvorno je i protiv gljivica, virusa i parazita, može se koristiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu i nema negativnih nuspojava.

Ulje divljeg origana najjači biljni antiseptik

Ulje divljeg origana dobija se od posebne endemske vrste origana Origanum minutiflorum, koja uspeva na nadmorskoj visini od 1.500 do 2.000 m, isključivo na planini Taurus u jugozapadnoj Turskoj, i najmoćniji je prirodni antimikrobni agens na svetu. Koristi se protiv upala, virusnih i bakterijskih, akni, prehlade, gripa, kašlja, urinarnih, kožnih i crevnih infekcija, gljivičnih oboljenja, atletskog stopala, bolova u zglobovima, rozacee. Divlji origano dokazano eliminiše mikro-organizme kao što su kandida, ešerihija koli, stafilokoke, streptokoke, salmonela, enterokoke, enterobakter, helikobakter pilori…
Danas se origano ulje posebno koristi u SAD i Kanadi jer se smatra najboljom prevencijom sezonskog gripa A HlNl (svinjskog gripa) i prehlade. Kao najjači biljni antiseptik, pomaže u slučaju zdravstvenih problema kao što su alergije, polenska groznica, aktinomikoza, azbestoza, blastomikoza,bronhitis, kašalj, poremećaj u zgrušavanju krvi, cistična fibroza, emfizem, nazalni polipi, tuberkuloza, upala pluća, sinusa, grla i krajnika, ali i za jačanje imunološkog sistema.

Divlji i pitomi origano
Između pitomog, začinskog i divljeg origana postoji velika razlika. Začinski origano sadrži vrlo mali procenat aktivnog sastojka – karvakrola, koji ima snažno antiseptičko dejstvo. ”Probotanik” origano ulje pravi se destilacijom sušenog divljeg origana (od 100 kg dobija se od 1,5 do 2 litra origanovog ulja). Bere se tokom avgusta i septembra, a do mesta na kojima raste , ova dragocena biljka teško se stiže jer ne postoji put, pa lokalno stanovništvo u potragu za divljim origanom odlazi jašući na magarcima. Biljka se na planini suši, stavlja u džakove i spušta u sela, gde se otkupljuje i dalje transportuje širom sveta.

“PROBOTANIK” ORIGANO VODA, ČAJ I KAPSULE
Osim ulja divljeg origana postoje i origano voda, čaj i kapsule.
“Probotanik”origano voda dobija se kao nusprodukt destilacije divljeg origana. Koristi se za masažu (otklanja umor), ali i za ispiranje i dezinfekciju usne duplje, jezika i grla u slučaju iritacije i upale. Pomaže u rešavanju digestivnih problema, eliminiše parazite, bakterije i gljivice iz creva. “Probotanik”origano čaj, dobija se sušenjem nadzemnog dela biljke divlji origano, od listova i cvetova (bez stabljike). Ima veoma prijatan, snažan miris i koristi se za ublažavanje tegoba izazvanih oboljenjima disajnih puteva, infekcijama urinarnog trakta, poremećajem funkcionisanja organa za varenje, kao i za eliminisanje crevnih parazita. U kombinaciji sa origano uljem, posebno je efikasan u borbi protiv ešerihije koli.

“Origanol”kapsule su dijetetski proizvod od divljeg origana i koriste se u lečenju oboljenja izazvanih štetnim mikroorganizmima i u slučaju urinarnih problema.

ORIGANO BOLJII OD BRUSNICE

Divlji origano jedan je od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. ORAC skor je metoda vrednovanja antioksidativnog kapaciteta različitih namirnica i suplemenata, koju su razvili naučnici nacionalnog instituta za zdravlje SAD. Prema ORAC listi, koju je objavilo američko odeljenje agrikulture, divlji origano nalazi se na četvrtom mestu po antioksidansnoj moći, daleko ispred aronije, brusnice, kivija, limuna, pomorandže i belog luka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *