trnina crni trn

trnina crni trn
Trnina ili Crni trn (Prunus spinosaL.) je grmasta biljka, belih cvetova, okruglih plodova tamno plave boje. Plodovi se beru u jesen, a korenje u rano proleće ili jesen. Svojstvenog je ukusa koji steže usta. Može se pomešati sa glogom. Plodove je najbolje brati posle 2-3 izmrzavanja i onda gube stežući ukus. Plodove treba dobro osušiti, jer u protivnom postaju plesnivi i tada se ne smeju upotrebljavati.Lekovita svojstva trnine:

1. Čaj pripremljen od cvetova tnine je potpuno neškodljivo i sigurno sredstvo za otvaranje i jacanje želuca.

2. Čaj za odrstanjivanje kožnih osipa, umirenje želudačnih grčeva, pospešivanje izlučivanje mokraće, rastvaranje sluzi kod katara.

Priprema: Uzeti dve čajne kašičice za jednu šoljicu čajnog parka.

3. Pekmez od plodova pospešuje stolicu. Preporučuje se naročito deci koja pate od neredovne stolice ili zatvora.

4. Protiv groznice uzima se uvarak od korena trnine

5. U narodnoj medicini iscedjeni sok plodova trnine, hladi upaljeni želudac i izvanredno deluje protiv žutice

6. Od cvetova trnine sa šećerom se može napraviti i sirup.

Priprema: cvetove prokuvati sa vodom, procediti i masu iscediti kroz tkaninu. U taj sok dodati jednaku količinu šećera, još jednom prokuvati i tu tečnost u vidu sirupa sipati u boce. Sirup blago otvara i naročito je pogodan za decu.

7. Sok od plodova trnine pomešan sa uvarkom od korena trnine je dobro sredstvo za grgoljenje i ispiranje usta kao i za umirenje krvarenja iz nosa.

8. Za jačanje srca: pomešati cvetove trnine sa medom i ostaviti 3-4 nedelje. Uzimati čajnom kašičicom, više puta dnevno.

9. Protiv žutice: skuvati 5 gr sveže kore od korena u 2,5 dl dobrog vina, dok ne uvri do jedne trećine. Ovu količinu potopiti u toku dana u 3 dela, pre jela.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *