beli luk

beli lukSvima nam je na dohvat ruke moćan eliksir za zdravlje – tinktura belog luka. Ova tinktura ima odličan uticaj na zdravlje onih koji je konzumiraju.

Šta je tinktura belog luka?

Ova tinktura je jak napitak koji se spravlja od belog luka i etil-alkohola ili destilovane vode. Pulpa ove biljke se koristi za pravljenje tinkture. Kada čenovi omekšaju u tečnosti, koristi se presa za pravljenje tinkture kako bi se oslobodili najzdraviji sastojci koje sadrži beli luk i po kojima je poznat.

Zašto je koristiti?

Brojni su razlozi zbog kojih biste trebali da koristite ovu tinkturu umesto svežeg belog luka ili belog luka u kapsulama ili tabletama. Svež beli luk relativno brzo gubi svoja lekovita svojstva, a tinktura se čuva u dobro zatvorenim, tamnim staklenim teglama. Smatra se i da se tinktura lakše i brže vari i da je efikasnija nego „sušene“ varijante ove biljke (u vidu pilula ili kapsula).

Ima li miris belog luka?

Svakako da tinktura belog luka ima i njegov miris. Jedan od glavnih hranljivih sastojaka belog luka je acilin, koji mu zapravo i daje specifičan, jak miris. Pošto je ovaj sastojak najaktivniji u belom luku, a uzimamo ga iz zdravstvenih razloga, miris u tinkturi se ne može izbeći. Acilin sadrži sumpor, koji daje belom luku karakterističan, oštar miris i tu prosto nema pomoći. Tinktura od belog luka je zdrava, ali ne postoje varijante bez mirisa belog luka.

Zašto je dobra za zdravlje?

Beli luk je poznat po mnoštvu svojih pozitivnih dejstava po zdravlje:

– Beli luk ima antibiotska svojstva. Upotreba belog luka kao antibiotika je poznata vekovima, kad je korišćen za lečenje kuge i antraksa. Ovo dejstvo se vezuje za visok sadržaj acilina (i sumpora) u belom luku.

– Ima antivirusna svojstva

– Uništava gljivice

– Prirodno je sredstvo za zaštitu od insekata

– Moćan je antioksidans koji pomaže u usporavanju starenja organizma

– Smatra se da tinktura belog luka pomaže u smanjivanju masnoća u krvi (holesterola, triglicerida) i da pomaže u regulisanju nepravilnosti u cirkulaciji (visok krvni pritisak, arteroskleroza)

– Neki ljudi veruju da ova tinktura pomaže u uništavanju bubuljica (kada se koristi za spoljnu upotrebu)

– Beli luk se koristi za lečenje gljivičnih infekcija (poput atletskog stopala)

– Smatra se da beli luk, zbog svog antivirusnog dejstva, pomaže u uklanjanju bradavica
Kontraindikacije, mere opreza i neželjeni efekti

– Preterana konzumacija belog luka ili njegove tinkture može rezultirati stomačnim problemima poput gorušice ili gasova. U najekstremnijim slučajevima, može doći i do oštećenja nekog dela probavnog trakta

– Beli luk utiče na smanjivanje broja trombocita u krvi što može dovesti do loše koagulacije. Trebalo bi izbegavati upotrebu belog luka pre operacija zbog ovog njegovog svojstva

– Tinktura belog luka se ne preporučuje ljudima koji piju lekove protiv tromboze tj. za „razređivanje“ krvi

– Nije preporučljiva ni ljudima koji imaju neki poremećaj ili bolest vezanu za zgrušnjavanje krvi

– Tinktura belog luka može imati efekat na menstrualno krvarenje

– Uzimanje velikih doza ove tinkture može izazvati vrtoglavicu, blage glavobolje, mučninu i prekomerno znojenje

– Uvek je najbolje posavetovati se sa svojim lekarom ili travarom (ako poznajete nekog) pre nego što počnete da koristite bilo kakve biljne lekove, uključujući i ovu tinkturu

Preporučene doze

Preporučena doza je 4-5 kapi ove tinkture dnevno. Možete ih sipati u čašu vode i tako popiti. Za spoljnu upotrebu (bakterijske i gljivične infekcije na koži) isto je potrebno nakapati nekoliko kapi na ugroženo mesto. Ako se jave neželjene nuspojave, prekinite sa upotrebom.

Gde kupiti tinkturu belog luka?

Možete je naći u većini prodavnica zdrave hrane ili poručiti preko interneta.