pelin caj priprema

Lekovita biljka pelin

Nije velika nepoznanica da je pelin, kao biljka snažnog i karakterističnog ukusa, već dugo prisutan na ovim prostorima. Takođe, nije nepoznanica ni da je zbog  svojih lekovitih svojstava i autentične arome zauzeo  značajno mesto u našoj svakodnevnici, te da polagano potiskuje receptom propisane, kao i alternativne lekove.

O samim blagotvornim svojstvima pelina svedoče davni zapisi još iz vremena Hipokrata, nama već dalekih Rimljana, a u novije vreme se sa progresom tehnologije, otkriva i čitav spektar do sada skrivenih dobiti, koje redovno konzumiranje ove biljke nosi sa sobom.

Kako bi spisak svih “tajni” ovog prirodnog čuda, iziskivao previše vremena i moguću nevericu kod naših čitalaca, izdvojićemo samo nama najvažnije.

-Pelin je oprobano delotvoran kod bolesti žuči i jetre

-Istinski je saveznik u borbi protiv nadutosti i dodatnih kilograma, pa se koristi za mršavljenje

-Pelin takođe ublažuje znakove depresije i anksioznosti

-I što je najvažnije, pelin uspešno reguliše dijabetes, nesanicu, kao i krvni pritisak

pelin caj priprema

Pelin čaj kao lek

Zahvaljujući već ranije pobrojanim svojstvima čaj od pelina je vremenom postao nezaobilazni artikal mnogih modernih domaćinstava. Zbog jake arome se uglavnom koristi u kombinaciji sa limunom i medom, te se  bi se moglo reći da ga samo najhrabriji konzumiraju bez ovih dodataka. Od aktivnih supstanci ovog napitka, svakako bi valjalo pomenuti kiseline, smole, potaš, skrob, i na prvom mestu tujil alkohol, a tom spisku još možemo pridodati prisustvo tanina i apsintina.

Kako se priprema čaj od pelina

Priprema:

Zbog izražene arome čaj od pelina se pri samom spravljanju, uzima u nešto manjim količinama. Tačnije rečeno, da bi se ostvario najdelotvorniji balans ukusa i kvaliteta, preporučljivo je koristiti polovinu kaščice za jednu šolju.

Po ustaljenom postupku, usitnjeni listovi i cvetovi pomenute biljke se prelivaju vrelom vodom, a zatim se spremljeni čaj odlaže na 10-tak minuta. Nakon toga, preostaje nam samo ceđenje i naravno dugo iščekivana konzumacija, koju je najdelotvornije upražnjavati pola sata pre samog obroka. Važno je napomenuti da se čaj od pelina, zbog nešto veće koncentrcije kiselina i tujil alkohola ne bi trebao uzimati u kontinuitetu dužem od sedam do deset dana. Nakon datog perioda poželjno je napraviti pauzu u sličnom vremenskom razmaku.

Lekovitost i upotreba čaja od pelina

Poput same biljke i čaj od pelina ima naširoko prihvaćenu i ustaljenu upotrebu. Pored zadovoljstva koje pruža samo ispijanje toplog napitka, tu su i delotvorna dejstva, koja svakako ne smemo prenebegnuti.

  • Čaj od pelina je jedninstven po tome što može da snizi, ali i da ujedno poveća krvni pritisak, regulišući ga prema našim potrebama
  • Beskrupulozan je u borbi protiv upornih crevnih parazita
  • Uspešno se bori protiv povišene temperatue i začeća štetnih mikroorganizama
  • Jača i štiti jetru
  • Nezamenljiv je kod trovanja otrovnim biljem kao detoksidant
  • Ublažava nesanice i depresiju
  • Osetno ublažava grčeve
  • Olakšava i umanjuje porođajne bolove
  • I uopšte znatno jača imuni sistem

Čaj od pelina za želudac

Kako smo već spomenuli da je pelin delotvoran borac protiv nadutosti, viška kilograma i problema sa žuči, ne treba se čuditi da je vremenom postao i nezamenljiva namirnica u otklanjanju problema sa želudcem. Naime, pelin zbog gorkog i specifičnog ukusa stimulativno deluje na probavu, regulišući nivo kiselosti i poništavajući potencijalne infekcije. Takođe je veoma efikasan u slučajevima hipoacidativnog gastritisa.

Kada se koristi kao lek za želudac ili preventivno sredstvo u borbi protiv želudačnih bolova, preporučljivo je uzimati manje doze, koje se sastoje iz nekoliko gutljaja. Zbog toga se napitak može konzumirati nekoliko puta dnevno. Sam čaj od pelina, zbog svojih sastojaka, nažalost, može imati kontraproduktivno dejstvo na osetljive skupine poput trudnica i dojilja, Iz tih razloga se čaj od pelina u trudnoći ne preporučuje.

Saznajte više>>> Čajevi od pelina za razne zdravstvene tegobe

Tinktura od pelina

Tinktura od pelina je najpoznatija po delotvornom dejstvu kod stomačnih bolova i grčeva, ali takođe i kod mučnine, kao i kod problema sa varenjem. Korisnom se pokazala i u lečenju izvesnih kožnih oboljenja, ali valja napomenuti da na tom području nije toliko zastupljena.

Da bi se pripremila tinktura od pelina, nije nam potrebno odveć sastojaka, a sam proces je i više nego jednostavan.

Sastojci

-3 kašike pelina

-2 dl 70% alkohola

Priprema

U staklenu posudu (teglu) stavljamo 3 kašike pelina i to prelivamo sa 2dl ranije spremljenog 70% alkohola.  Tegla se zatim zatvara i ujedno odlaže na dve nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Nakon tog perioda, kada procedimo alkohol dobijamo vrednu tinkturu od pelina.

Tinktura od pelina upotreba i doziranje

Tinkturu od pelina konzumiramo, tako što 20 kapi tinkure rastvaramo u čaši vode, obično tri puta na dan.