suva usta

Ne postoji osoba koja barem jednom nije osetila neprijatan osećaj koji izazivaju suva usta, što je sasvim normalna reakcija organizma ukoliko je izložen stresu. Ali, kada je ovaj problem konstantno prisutan, može stvoriti poteškoće u svakodnevnom životu, ometati žvakanje i govor, a pogoduje i razvoju mnogih bolesti usta, zuba i grla. Suvoća usta (kserostomija) sama po sebi nije bolest, ali može ukazati na ozbiljna stanja.
suva usta
Šta izaziva kserostomiju-suvoću usta?
U najčešće uzročnike ovog poremećaja spadaju lekovi: čak 400 medikamenata koji tretiraju različite tegobe,
kao neželjene efekte imaju suvoću usta, među njima i oni protiv hipertenzije, alergije, depresije i anksioznosti, ili za opuštanje mišića. Nedostatak pljuvačke čest je pratilac zračenja glave i vrata (usled smanjenja produktivnosti pljuvačnih žlezda) i hemoterapije, a za ovo stanje mogu biti odgovorni ishrana i životni stil – kafa i duvan isušuju usta, a isti efekat imaju i alkoholna pića.

Kako prepoznati poremećaj
Nedovoljno lučenje pljuvačke izaziva osećaj lepljivosti u ustima i učestalu žeđ, a ponekad i peckanje u ustima praćeno suvoćom i crvenilom jezika. Usleđ toga, neretko nastaju oboljenja usne duplje i karijes, u uglovima usana stvaraju se ranice i javlja se neprijatan zadah.

Suva usta dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu kliničke slike i petominutnog testa, kojim se utvrđuje postoji li kserostomija i koliki je njen stepen. Dalja ispitivanja, kao što je analiza krvi, preduzimaju se da bi se ustanovilo zašto dolazi do sušenja usta (postoji li neka sistemska bolest). Terapija se svodi na otklanjanje osnovne bolesti ili držanja pod kontrolom uzročnika suvih usta, a lekovi iz prirode i zdrave navike mogu ublažiti suvoću usta. Često uzimanje tečnosti, nezaslađenog čaja ili vode, smanjiće suvoću usta, a da bi se podstaklo lučenje pljuvačke, u čašu vode može se iscediti malo limuna ili jabukovog sirćeta, ali ovaj napitak treba konzumirati umereno, jer previše kisela hrana može izazvati bolove. Vodu bi trebalo piti i tokom obroka, jer će olakšati žvakanje, a nakon svakog unosa hrane preporučuje se pranje zuba pastom koja sadrži fluoride i pažljivo ih očistiti koncem. Da bi se izbeglo njihovo propadanje, potrebno je da barem tri puta godišnje posetite stomatologa. Takođe, savetuje se izbegavanje pića koja isušuju organizam, kao što su gazirani zaslađeni napici, kafa i alkohol.
Žvakaće gume i bombone bez šećera podstiču lučenje pljuvačke, a sličan efekat ima i mlevena paprika, koju bi svakodnevno trebalo dodavati u obroke. Od koristi mogu biti i osveživači prostora, naročito tokom noći, kao i disanje kroz nos.

Čudotvorno brazilsko drvo
Jedno od najefikasnijih sredstava za lečenje suvih usta jeste pilokarpin, supstanca iz listova biljke jabornadi poreklom iz Brazila, koja povećava količinu izlučene pljuvačke za čak deset puta. Farmaceutska industrija godinama kao sirovinu koristi pilokarpin iz jabornadija koji se u obliku kapi primenjuje u terapiji glaukoma, dok se za stimulisanje lučenja pljuvačke i suza (u slučaju sindroma suvih očiju) upotrebljavaju tablete.

Sredstvo za ispiranje usta od majčine dušice
Svako jutro i veče ispirati usta tečnošću od majčine dušice, koja će održavati vlažnost usne duplje i smiriti upaljene desni.Kašiku listova preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Potom procediti i ispirati usta.

Tinktura za suva usta od ehinacee

U čistu teglu od pola litra sipati četvrtinu šolje osušene ehinacee i preliti je sa 4 dl votke. Dobro zatvoriti, ostaviti da odstoji od četiri do šest nedelja na sobnoj temperaturi i povremeno promućkati. Procediti u staklenu bocu i svakodnevno dodavati po nekoliko kapi ovako dobijene tinkture u nezaslađene sokove ili čaj.

Vlažna usta od žalfije
Dobra vest za one kojima problem predstavljaju suva usta! Spas mogu da nađu u čaju od žalfije, ili da žvaću listove ove biljke. Od ostalog lekovitog bilja u ovom slučaju mogu da pomognu čajevi od korena čička, pelina, stolisnika i lista belog sleza (kašiku listova prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite pokopljeno pola sata i procedite).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *