strupnikI u istočnoj i u zapadnoj medicini se Strupnik (S. nodosa) smatra biljkom koja veoma snažno pročišćava. U prošlosti se koristila za lečenje apcesa, gnojnih rana i škrofuloze (tuberkuloze limfnih čvorova na vratu – odatle potiče i njen botanički naziv). Kulperer pominje primenu biljke u lečenju grla. Kinezi koriste siian šen (xuan shen), koren slične vrste S. ningpoensis, kao glavni preparat za “vatrene otrove”, tj. gnojenje, za šta se biljka koristi i na Zapadu.
“… sa lilca čistl svo crvenilo, fleke, pege, kao i ljuspanje i sve druge ružne deformacije…” Nikolas Kulperer, 1643.

Osobine: gorak, hladan, suši; slan (S. ningpoensis).

Lekoviti sastojci

S. nodosa: saponini, kardioaktivni glikozidi, alkaloidi, flavonoidi, iridini.
S. ningpoensis: tonik, hladi, antiinflamatorik, deluje antibakterij-ski, kao tonik za srce, smanjuje visoki krvni pritisak, deluje sedativno.
Nadzemni delovi (S. nodosa): Najpoznatije delovanje nadzemnih delova jeste kod lečenja kožnih oboljenja Međutim, veoma su dobri kod svih vrsta prečišćavanja – npr. kod reumatskih oboljenja i kostobolje, kod stagnacije limfnog sistema iii kod sporog varenja povezanog sa zatvorom. Skupljaju se leti, posle cvetanja.
Koren (S. ningpoensis): Za razliku od S. nodosa -neska vrsta smiruje srce, smanjuje krvni pritisak i deluje kao blagi sedativ. Regeneriše i ting (životnu energiju).

Čaj: Koristiti uvek kada se u telu stvore otrovi koje treba izbaciti: kod reumatskih stanja. oboljenja limfnih čvorova ili kožnih oboljenja kao što su ekcemi ilil psorijaza.

Tinktura: Kod zatvora ili sporog varenja koristiti: u kombinaciji sa drugim biljkama koje podstiču vareje, kao što su maslačak ili koren rebarbare, a kod kožnih oboljenja sa biljkama kao što je lopuština.

Vlažna obloga: Presavijenu gazu nakvasiti i staviti na bolne otekline, rane ili čireve.
Kupka: Za ekceme, upale kože i gljivične infekcije koristiti čaj.

Koren (S. ningpoensis)
Ekstrakt: Koristiti kod oboljenja grla, uključu i oticanje žlezda i tonzilitis. Prepisuje se kod dubokih apcesa i otoka limfnih čvorova.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *