stolisnikAhillea millefolium L.
Prema grčkoj mitologiji, tokom Trojanskog rata, Ahila, simbola hrabrosti i snage, rani strelom u petu njegov neprijatelj Pariš. Tada Ahil sa svojom ranom koja krvari odlazi do Afrodite koja mu pere petu stolisnikom. Od tada je stolisnik (millefolium) dobio ime po Ahilu (Achillea). Uprkos lekovitosti ove biljke Ahil umire, ali stolisnik ostaje verni pratilac ranjenicima u ratovima. To se potvrđuje u raznim renesansnim tekstovima. Danas poznajemo sva svojstva ove lekovite biljke koja se koristi već 2.000 godina. U fitoterapiji je jedna od najkorištenijih biljaka i zbog tog razloga poseduje mnogo narodnih imena: hajdučka trava (koristili su je i hajduci u ratu), sporiš, kunića…

Biljka stolisnik je visoka od 30 do 60 cm, cvate belo ili ružičastocrveno, cveta od juna do jesenskog mraza. Raste na suvim livadama, pašnjacima i pokraj puta. Ne uspeva samo na vlažnim područjima.

UPOTREBLJIVI DELOVI STOLISNIKA

Cvetovi koje sakupljamo od juna do avgusta.

LEKOVITOST STOLISNIKA
Biljka stolisnik sadrži posebnu esenciju zbog koje deluje protivupalno zaceljuje rane, zaustavlja krvarenje sadrži gorko aktivno svojstvo pomoću kojeg tonificira djelove probavnog sustava deluje antispastički dubinski pročišćuje krv koristi se u kozmetici, protiv akni.

PRIPREMA I UPOTREBA

Stolisnik čaj

ČAJ: Priprema se od 20 g cvetova u 1 litru vrele vode i pije se 3-4 čaše dnevno .
KUPELJI I PRANJA: prave se od 30 do 40 g cvetova u 1 litru vode
NOSNI TAMPONI: prave se s potopljenom garom čaja ili svežim sokom biljke gazu uguramo u nos i pustimo da deluje
HLADNI OBLOZI: prave se od svežeg soka biljke koji se direktno polaže na bolesno mesto
TOPLI OBLOZI: prave se od toplog čaja © biljku možemo zgnječiti i zagrejati i direktno
položiti na bolesno mesto
INDIKACIJE: Stolisnik se koristi kod raznih tegoba, a osim unutrašnje, veoma često ima i vanjsku upotreba.
PROBAVNI SISTEM: (recept 1) tonificira organe probavnog sistema i povećava modalitet izlučivanja sokova. Posebno deluje na trbuh (pospešuje izlučivanje probavnog soka) i jetru (povećava izlučivanje žuči). Takođe reguliše probavnu fermentaciju.Stolisnik se koristi i kod hroničnog gastritisa, u slučajevima nedostatka probavnih sokova, teške probave (dispepsija) i lošeg funkcionisanja jetre.
KRVNI SUDOVI: (recept 1) pročišćava krv i olakšava cirkulaciju. Vrlo je koristan protiv arteroskleroze.
ŽENSKI POLNI SISTEM: (recept 1) reguliše menstrualne cikluse i smanjuje grčeve koji često prate ciklus i suvišno krvarenje i krvarenja unutar materice.
VANJSKA UPOTREBA: Stolisnik se često koristi vanjskom upotrebom. Dobar je kao antiseptik (sprečava i leči kožne upale sprečavajući razmnožavanje mikroorganizama). Odličan je hemostatik (smiruje i zaustavlja krvarenje) i zaceljuje rane. Posebno se koristi kod krvarenja nosne šupljine (recept 3). Nožnim kupkama sprečavamo suvišno znojenje nogu i neugodan miris (recept 2).
Smanjuje upale: (recepti 2 i 5) koristi se kod upale hemoroida, smanjuje upale i veličinu he-moroida kada su hronično upaljeni.
KOZMETIKA: ponaša se kao antiseptik kod pojava akni i ekcema (recepti 4,6 i 1) lice lečimo oblozima i pijemo čaj. U kozmetici se koristi kao tonik, eliminiše toksične supstance i kao takav odličan je prirodni dezinfikator lica.