sremus lekSremuš biljka lek je čistač organizma Latinski naziv:Allium ursinum Narodni nazivi:medveđi luk, divlji beli luk, divlji češnjak, cremoš…

Sremuš je aromatična i veoma lekovita biljka iz porodice luka. Ima bele, kupaste cvetove koji se izdižu nad duguljastim, sjajnim listovima intenzivno zelene boje kao i beličastu lukovicu dugačku do 5 cm. Miris mu je karakterističan, nalik belom luku, a raste na vlažnim, humusnim livadama, plodnim ravnicama i u listopadnim šumama na velikim nadmorskim visinama.

Lekoviti delovi biljke sremuš su mladi prolećni listovi koji se beru u maju, ali i lukovica koja se vadi početkom jeseni.
Sremuš sadrži veliku količinu vitamina C, mineralnih materija, alina i etarskih ulja, zbog čega se može uključiti u terapiju mnogih bolesti, a idealan je i za detoksikaciju organizma.
Štetna dejstva lekovitog sremuša nisu poznata, pa je preporučljivo njegovo konzumiranje tokom cele godine.Sremuš može da se upotrebljava u svežem stanju kao začin, salata i varivo ili u vidu esencije, ali se nikako ne sme sušiti jer na taj način gubi lekovita svojstva.

Respiratorni sistem

Sremuš podstiče izbacivanje sluzi iz pluća, čisti bronhije i olakšava disanje. Efikasan je u lečenju tuberkuloze, astme i bronhitisa.

Sremuš lek za kardiovaskularni sistem
Redovnim konzumiranjem ove lekovite biljke jača se krv, reguliše krvni pritisak, podstiče cirkulacija i otklanja arterioskleroza.

Ova lekovita biljka ima svojstva slična belom luku, a efikasno uklanja lišajeve, bradavice i hematome. Idealno je sredstvo za čišćenje pluća, creva, krvi i bubrega

Sremuš lek za nervni sistem
Umirujuće deluje na osobe koje su doživele emotivni šok, otklanja nesanicu i osećaj pritiska u glavi.

Imunološki sistem
Zbog velike koncentracije vitamina C, kao i jakog antibakterijskog dejstva, pogodan je za jačanje otpornosti organizma. Korisno je konzumirati tinkturu od sremuša, tokom cele godine.

Organi za varenje
Otklanja crevne parazite, zaustavlja proliv i stimuliše rad želuca i creva. Listove i lukovicu sremuša preliti toplim mlekom, pa ostaviti da odstoji 3 sata. Procediti i piti u gutljajima.

Sremuš lek za kožu
Oblozi pripremljeni od sremuša uklanjaju bradavice i lišajeve, a koriste se i za čišćenje hronično masne i nečiste kože.

Bubrezi
Sremuš sprečava stvaranje peska i kamenca u bubrezima, pročišćava ih i pospešuje njihovu funkciju.

Zglobovi
Masaža toplim vinom od sremuša ublažava bolove i podstiče pokretljivost zglobova.