solomonov pečatSolomonov pečat za obloge za rane (Polygonatum x hybridum AGM)

Ovo je višegodišnja biijka koja raste i kod nas i šikarama Evrope u gustim šumama, ima ga širom Azije i Severne Amerike. Njen latinski naziv Polygonatum izveden je iz reči poly što znači mnogo i gonu što znači „zglob kolena”, a ukazuje na brojne rizome koji su sastavjeni poput ovog zgloba.

Mudri kralj Solomon dao je odobrenje da se koren ove biljke (za koji kažu da u preseku podseća na hebrejska slova) koristi kao obloga za rane i kao pomoć u zarastanju polomljenih udova.
U 16. veku, Džerard je opisao delovanje solomonovog pečata na zarastanje polomljenih kostiju, kada se pije (u pivu) ili kada se koristi spolja u vidu obloga.

Vrste solomonovog pečata:

Polygonatum biflorum: raste 30-80 cm u visinu, 30 cm u širinu. Ima bele cvetiće koji vise na drškicama sa grane koja se savija u obliku luka. Cveta tokom proleća i leta. Bobice su plavkasto-crne. Listovi su ovalno kopljasti. blage zelene boje.

Polygonatum odoratum
: Raste 60 cm u visinu i 30 cm u širinu. Ima parove belih mirisnih cvetića u obliku zvona, koji vise sa zelenih drškica. Cveta u proleće. Bobice i listovi su isti kao kod P. biflorum. Postoji i šarena forma ove biljke P. odoratum Varigatum – njeni cvetovi su prugasti, kremasto-beli, zatim vrsta sa duplim cvetovima P. odoratum Flore Pleno, koji deluju kao mirisne baletske haljinice.

Polygonatum verticillatum: Raste u visinu do 1,2 m i širinu 45 cm. Cvetovi su uski, u obliku zvona, zelenkasto-beli, a cvetaju u rano leto. Bobice su prvo crvene, zatim tamnoplave. Kopljasti listovi blago zelene boje rastu u obliku spirale.

Solomonov pečat lekovita svojstva:
Koren samleven u prah je dobar za obloge protiv modrica, upala i rana. Rastvoren u vodi koristi se za tretiranje kožnih problema i mrlja na koži. Američki Indijanci pravili su čaj od korena za „ženske” probleme. Takođe su ga koristili za pranje, kako bi se eliminisali efekti otrovnog bršljana. Polvgonatum odoratum sadrži supstance koje snižavaju šećer u krvi i na orijentu se koristio kao lek za dijabetes.

Gajenje i razmnožavanje solomonovog pečata:
Seme: Posejte sveže seme u jesen u pripremljene saksijice, pokrijte kompostom, dobro zalijte, preko stavite staklenu teglu ili čašu i ostavite preko zime napolju. Čim se u proleće pojavi izdanak, skinite „stakleni pokrivač”. Kada su sadnice dovoljno velike, posadite ih u bašti. Tokom prve godine dobro zalivajte biljku
-pre nego što se rizom sasvim razvije, mlada biljka može brzo da ostane bez vode.

Deoba: Biljku je najbolje podeliti neposredno pošto je stabljika uvela u jesen, mada se u krajevima gde je vreme malo vlažnije to može raditi tokom cele godine. Ovaj metod je brži i lakši od razmnožavanja iz semena.

Štetočine i bolesti: Larve biljnih osa su najčešće štetočine koje ostavljaju rupice na listovima. lako ovo neće naškoditi celoj biljci, neće ni izgledati lepo u bašti. Na prvi znak napada isprskajte biljku tečnim sapunom koji se koristi u hortikulturi. Potpuno iskorenjivanje ovih štetočina je teško.

Održavanje:
Proleće: Zasadite sadnice.
Leto: Zalivajte i pazite da se zemlja ne osuši.
Jesen: Posejte sveže seme. Podelite biljku koju ste već odgajili.
Zima: Zaštitite biljku u slučaju da je temperatura ispod -10 u dužem periodu.

Gajenje u bašti:
Posadite solomonov pečat u grupama, tako će na najbolji način doći do izražaja cvetići koji „padaju” sa grana savijenih u lukove. Ova biljka voli hladovinu i dobro drenirano zemljište. Prekopajte zemlju pre nego što zasadite biljke i dodajte malo suvog lišća, a svake zime „ogrnite” biljke dodatnim suvim lišćem.

Savet: Najbolje ako imate u blizini šumu da uzmete zemlju tj. šumski humus.

Berba: Za medicinsku upotrebu, na jesen nakon što lišće opadne, iskopajte i osušite korenje već odrasle, trogodišnje biljke.

Gajenje u saksijama: Solomonov pečat možete gajiti u velikim saksijama. Koristi te kompost na bazi sterilisane gline . Na jesen, dobro nađubrite prirodnim đubrivom, što će zaštitit biljku i tokom zime. Postavite saksije u polusenku i tokom leta dobro zalivajte.

Upozorenje!!!
Svi delovi biljke su otrovni i mogu se koristiti samo po uputstvima kvalifikovanog stručnjaka iz oblasti biljne medicine. Velike doze mogu da budu štetne po zdravlje.

Upotreba u druge svrhe
Korsiti se u kozmetičkim preparatima protiv pega i mrlja i kao tonik za kožu.