SMREKASmreka Picea abies
-Svi su četinari (bor, borovica, jela, ariš, klekovina ili planinski bor i smreka) više ili manje podjednako su lekoviti.

Smreka je poznato evropsko crnogorično drvo koje često i u našim gorskim predelima izgrađuje čiste smrekove šume ili mešane, najčešće s bukvom.

KORIŠTENI DELOVI SMREKE
U lekovite se svrhe koriste listovi koji su uvek zeleni – prezimljuju i na stablu traju oko 3 godine; njih beremo tokom cele godine i koristimo ih sveže. Osim toga, posebno su lekoviti posve mladi listovi, koje beremo u proleće, dok još nisu potpuno razvijeni. Dakle, u proleće sakupljamo mlade pupoljke, a od juna do avgusta smolu. Smrekine iglice sadrže mnogo vitamina C. Što je zima hladnija, iglice ga sadrže više.

LEKOVITOST SMREKE-ČAJ
• Čaj od smreke pijemo protiv kašlja, katara i drugih bolesti disajnih organa. Taj čaj pročišćava krv i leći katar bešike te izaziva znojenje pijemo li ga u krevetu. Čaj od smrekinih iglica takođe otklanja proletni umor – piti redovno!
• Para od smrekinih grančica, zbog toga što sadrži terpentinsko ulje, pročišćava disajne organe, leći bronhije, bronhijalni katar, upalu grla i pluća.Kupke od smrekinih grančica pomažu kod gihta, opuštaju stvrdnute mišiće, pojačavaju telesnu otpornost i snagu.
• Grančice i iglice kuvamo zasebno i potom dodajemo vodi za kupku, koja delotvorno leci i kožne bolesti, kraste, osip i potkožne čireve. Korpa svežih grančica u spavaonici uveliko olakšava disanje plućnim bolesnicima. Grančice bi trebalo menjati svaka dva sata.

ČAJ od vršaka smreke: Iglice ili vrške poparimo kipućom vodom, pričekamo 5 do 10 minuta, zasladimo medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

SMREKINA SMOLA kao sredstvo za mazanje rana (dva načina): Smolu bez grijanja stavimo na ranu ili pak smolu polagano kuvamo, potom je ocedimo, dodamo trećinu maslinovog ulja te opet prokuvamo. Tako dobijamo mast.
SIRUP OD SMREKE: možemo ga napraviti ako zelene, nezrele češere i izdanke kuvamo pet sati u mnogo vode. Potom valja izvaditi češere, a tekućini dodati šećer I kuvati dok se masa ne zgusne.

SIRUP PROTIV KAŠLJA I ISCRPLJENOSTI: Vrške smrekinih iglica poslažemo u staklenku širokog grla i to naizmeni-čno red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku odmah treba staviti na sunce. Ako nema sunca, stavimo je na vrlo slabo ugrijanu ploču šporeta. Ne učinimo li to, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti.