smilje lekovito biljeLekovito bilje smilje je poznato je po prelepom mirisu, ali i kao izvrstan lek za uboje i rane.U narodu se od davnina koristi za lečenje astme, kamenca u žuči i bolesti probavnih organa…
Smilje je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stena i uz ivice puteva, a cveta od juna do jula. Stablo joj je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlakama, visine do 40 centimetara, sa cvastima na vrhu. Pošto je biljka dvodoma, razlikuju se ženske glavice sa končastim crvenim cvetovima i muške, čiji su cvetovi neugledni i cevasti. Plod je ahenija, suva, glatka ili hrapava, sa jednom semenkom. U fitoterapiji se upotrebaljavaju cvetne glavice kada latice počnu da se otvaraju.

Lekovita biljka smilje i ukras i lek
Ova aromatična biljka poznata je po svojim blagotvornim svojstvima pa se koristi u lečenju raznih bolesti. Smilje sadrži flavonske heterozide, tanine, smole, gorke materije, 0,4% etarskog ulja. Osim što zaustavlja krvarenje i sprečava stvaranje krvnih podliva, deluje regenerativno, protivupalno i antioksidativno, smanjuje nivo holesterola, ublažava bolove i snižava krvni pritisak. Izvrsno je sredstvo protiv hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, a koristi se i u lečenju žuči (za izbacivanje žučnog kamena) i mokraćnih kanala. Smilje se u narodnoj medicini upotrebljava u terapiji bolesti pluća, organa za varenje, kao i spoljašnjih rana.Smilje ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina za lečenje hroničnog bronhitisa i kašlja. Ipak, treba znati da u slučaju preosetljivosti na polen biljaka iz familije glavočika može izazvati alergiju ili kontaktni dermatitis.

Eterično ulje smilja
Smilje obiluje eteričnim uljima koja blagotvorno deluju u slučaju proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, psorijaze i reumatoidnog artritisa. Zbog regenerativnih svojstava upotrebljava st u kozmetici, naročito za negu dehidrirane i umor kože. Takođe, koristi se za ublažavanja ožiljaka, strija i modrica, a uz to štiti kožu i ublažava opekotina nastale usled prekomern izlaganja sunčevim zracima. Eterično ulje smilja dodaje se mirisnii svetiljkama, kupkama, preparatima za masažu i inhalaciju. Dobro se kombinuje s većinom eteričnih ulja, naročito s lavandom, kamilicom i citrusima.


Smilje za akutno zapaljenje jetre i žučnih kanala

-Pomešati 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kičice i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog cveta smilja i celerovog rizoma sa korenom. Sve to preliti sa 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata pa procediti. Piti po 2 dl tri puta dnevno pre jela.

Smilje za bolje oticanje žuči
-Pomešati 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta trave ive i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista koprive, cvetnih glavica smilja i lista i cveta hajdučke. Sve to preliti sa 1,2 l ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere nezaslađeno, a posle ručka i večere po 2 dl sa medom. Piti pet dana.

Smilje za izbacivanje kamena iz žuči
-Pomešati 2 supene kašike cvetnih glavica smilja i po 1 supenu kašiku lista rastavića, nadzemnog dela troskota, kukuruzne svile, cveta zove, šipurka i lista matičnjaka. Sve to preliti sa 1,5 l ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti i ostaviti poklopljeno u toploj sobi da prenoći. Sutradan piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre jela.

Smilje za upalu bubrega
-Po jednu kašiku usitnjenog lista preslice,kukuruzne svile, cveta smilja, nadzemnog dela troskota, lista breze, lista peršuna i zrelih bobica smreke, preliti sa 1,4 l ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti, zasladiti medom po želji i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre jela.

Smilje za bolje oticanje žuči
-Po 1 supenu kašiku sitno iseckanog korena i lista jagode, lista matičnjaka, cvetnih glavica smilja, lista žalfije i zrelih plodova kleke preliti
sa 1 l ključale vode, pa ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti, zasladiti medom po želji i piti u toku dana.