SLEZ DIVLJIMalva silvestris L.
Lekovita snaga DIVLJEG SLEZA poznata je još od davnina: Grci su hvalili njenu lekovitu moć i koristili je kod probavnih teškoća.

OPIS BLJKE
Dvogodišnja biljka CRNOG SLEZA visokoa od 20 do 70 cm ima srcolike i dlakave listove, ružičasto ljubičaste latice (pet latica, cveta od juna do septembra). Raste uz puteve, neobrađene površine, na livadama a često i blizu ljudskih prebivališta.

PRIPREMA I UPOTREBA SLEZA
ČAJ OD SLEZA: Slez ne smemo ni kuvati ni pariti već ga pripremiti hladnim postupkom: dve čajne kašičice smrvljene biljke (listovi i cvetovi) prelijemo hladnom vodom i ostavimo da odstoji nekoliko sati (dok ne dobije ljubičastu boju). Pre upotrebe čaj zagrijemo. Pijemo 3-4 puta dnevno. Koren potopimo u hladnoj vodi osam sati, ocedimo i zagrijemo dobijeni čaj.
GRGLJANJE, ISPIRANJA I OBLOZI: koristi se malo koncentrisaniji čaj.

LEKOVITOST I INDIKACIJE:
• Biljka sadrži 6-8% sluzi, koja smiruje i ublažava kašalj, pomaže kod čišćenja organizma te povoljno utiče na disajne organe.
• Koristi se kod hroničnih problema sa zatvorom, a sluz sadržana u cvetovima i listovima podmazuje probavni trakt. Slezom lečimo crevne i želučane grčeve (recept 1).
• Pospešuje izlučivanje sluzi, leci bronhitis, astmu i iritirano grlo kod suvog kašlja (recepti 1 i 2).
• Izvana se koristi kod kožnih problema kao što su: akne, čirevi i kod uopšte iritirane kože (recept 2).

KORIŠTENI DJELOVI CRNOG SLEZA
Koren, listovi i cvetovi. Koren iskopavamo u martu, aprilu i oktobru, a listove i cvetove beremo dok biljka cveta. Biljku sušimo naglo u seni.

Crni slez je poznat i pod nazivima VELIKA SLEZOVAČA, VELIKI SLJEZ, GUŠČERNJAK, ĆURECA TRAVA, CRNI SLJEZ, CRNI ŠLJEZ, PLANINSKI SLIZ.
Raste i kod nas. Bere se cvet bez čašice i list bez peteljke i brzo suše u hladu na promaji, da sačuvaju boju. Svež cvet je ručičast, a osušen modar. Lišće i cveće je sluzasta ukusa. Od 5 kg sirovog lista, dobije se oko 1 kg suvog,
List i cvet ulaze u sastav plućnih čajeva.
Cimi slez se u narodnoj medicini vaše koristi nego u školskoj (službenoj). Njegova svojstva da putem slazastih materija poboljšava iskašljavanje,doprinela su da je poslednjiih godina, paralelno sa belim slezom, postao stalni sastojak većeg broja čajnih mešavina, koje pozitivno deluju na disajne organe.