pelin slatki

Mada su mnogi čuli za takozvani baštenski ili gorki pelin, postoji i slatki peilin, koji je poznat kao izuzetno dobar prirodni čistač organizma.

Slatki pelin biljka

Zanimljivo je naglasiti da li je slatki pelin biljka koja potiče sa područja Azije, ali je svakako rasprostranjena širom sveta, gde raste kao korov.

Izuzetan je borac protiv virusa i bakterija, kao i protiv različitih parazita, te postoje indicije da čak može da uništi i ćelije raka.

pelin slatki

Kako izgleda i gde ga pronaći ?

U pitanju je jednogodišnja biljka, koja pripada rodu pelina. Slatki pelin je korovska biljka, a njegovo prirodno stanište se nalazi u zapadnom delu Azije, mada je vremenom biljka kultivisana. Obično raste na zemljištu koje je umereno kiselo, toplo i osunčano.

Stablo smeđe boje ima sitnije dlačice, a prosečna visina se kreće od 30 cm do jednog metra, kada se slatki pelin nalazi u prirodi. S obzirom na to da je i kultivisan, tada može da dostigne i duplo veću visinu.

Na stablu ima par listova, a na njegovom vrhu se nalaze i pojedinačni cvetovi. Sitne semenke, od oko 0,7 mm prečnika su, zapravo plodovi ove biljke, a nastaju krajem leta, odnosno tokom avgusta i septembra meseca. Inače, slatki pelin cveta u jeku leta, dok oko šest do osam meseci traje vegetacioni period.

Slatki pelin kao lek

Postoje indicije da treba koristiti slatki pelin kao lek za rak, međutim moramo naglasiti da adekvatna medicinska istraživanja vezano za to nisu propisno sprovedena. Isto tako je važno reći da postoje tvrdnje pojedinaca, koji su primenjivali propisanu terapiju da je primećeno izlečenje od oko 30 procenata u slučaju raka pluća, a čak se preporučuje i za lečenje drugih vrsta raka, jer ova biljka ima izuzetno jako antikancerogeno dejstvo.

Kao razlog za ove tvrdnje navodi se artemisinin, što je ustvari organsko jedinjenje, koje se nalazi u suvim listovima slatkog pelina, ali samo onoga koji nije kultivisan. A nešto je viša koncentracija artemisinina kod kultivisanih biljaka, te se osim za lečenje raka, preporučuje se slatki pelin kao lek koristiti i kod malarije. Zanimljivo je reći da je Svetska zdravstvena organizacija zvanično priznala njegovu ulogu u lečenju tog oboljenja.

Na tržištu se mogu naći farmaceutski proizvodi, koji su predstavljeni kao sredstvo za lečenje malarije, a sadrže takozvani artesunat. Takođe je primećeno da to sredstvo ima relativno mali procenat neželjenih reakcija, a osim za malariju, preporučuje se i za lečenje određenih infekcija koje su izazvane parazitima. Sem toga, primećeno je da pomaže i kod određenih virusnih infekcija, kao i bakterijskih, a dobro je koristiti taj lek i ukoliko postoje gljivice u organizmu.

Uopšteno govoreći, slatki pelin kao lek je, svakako dobro koristiti zarad jačanja imunog sistema organizma, a osim kao gotov farmaceutski proizvod, može se koristiti i kao čaj.

Slatki pelin čaj

Da biste dobili informaciju o tome kako se priprema čaj od slatkog pelina, prvo morate imati na umu da je njegov latinski naziv Artemisia innua.

Takođe je bitno naglasiti da se čaj od ove biljke obično preporučuje koristiti uz dodatak vitamina C i gvožđa, a poznato je da u čaju od koprive postoji visok nivo gvožđa, pa bi trebalo kombinovati njihovu primenu.

Priprema je jednostavna, te podrazumeva da se jedna ravna kašika biljke prelije sa 250 ml prethodno proključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji desetak minuta.

Obično se navodi da ovako pripremljen čaj treba piti tri puta u toku jednog dana, a dva sata nakon toga ne treba unositi ništa u organizam.

Tinktura od slatkog pelina

Osim kao čaj, može se koristiti i tinktura od slatkog pelina, a ona pomaže kako u jačanju imuniteta, tako i za poboljšanje varenja. Dobro je koristiti je i za bolju probavu, ali svako ko ima čir ili na dvanaestopalačnom crevu ili na želucu ne bi smeo da konzumira ovu tinkturu. Takođe, deca uzrasta do 12 godina ne smeju da je koriste, kao ni dojilje, a ni trudnice.

U zavisnosti od proizvođača, zavisiće i preporučena dnevna količina, a u većini slučajeva se radi o unosu 20 do 25 kapljica, tri puta u toku jednog dana i to pre jela.

Iskustva

Na osnovu reakcija ljudi koji su odlučili da koriste ovu biljku kao lek, možemo reći da su iskustva uglavnom pozitivna.

Naravno, sve zavisi od poteškoće koju je trebalo lečiti, ali i od toga da li se slatki pelin koristi kao čaj ili tinktura, odnosno da li se konzumira gotov farmaceutski proizvod.

Gorki pelin

Pored slatkog pelina, postoji i gorki pelin, a čiji latinski naziv je Artemisia absinthium. U našem narodu je poznat i kao gorčika ili pravi pelin, a obično se preporučuje koristiti ga zarad poboljšanja probave, odnosno za bolji rad organa za varenje i to primarno želuca.

Pokazuje prilično dobre rezultate i kada je potrebno otkloniti prehladu ili poboljšati rad žuči.

Gorki i slatki pelin razlika

Kada su u pitanju gorki i slatki pelin, razlika je prilično lako uočljiva, mada obe biljke pripadaju istom rodu.

Takozvani Artemisia absinthium, odnosno baštenski pelin se preporučuje koristiti primarno za poboljšanje rada želuca i ostalih organa za varenje, dok je slatki pelin sredstvo koje može da pomogne i za lečenje najtežih oboljenja.