U poslednje vreme sladić (Glycyrriza glabra) doživljava pravu renesansu. Osim stoje u savremenoj kozmetici našao primenu u kremama protiv hiperpigmentacije kože, sladić se potvrdio i u lečenju herpesa i bradavica.A u čaj od sladića se koristi protiv gastritisa, zatvora, kao i za lakše iskašljavanje.

Sladić je jedna od lekovitih biljaka koja se jako dugo koristi u evropskoj, ali i induskoj i kineskoj medicini i to već više hiljada godina.Još u antičkim spisima iz pera Dioskorida, Plinija i Galena čaj od sladića je bio na glasu kao delotvoran lek protiv kašlja, promuklosti, tegoba sa bubrezima i bešikom, ali i želudačnih bolesti.Gust ekstrakt, likviricija, nekada je bio omiljena dečja poslastica koja se po vašarima prodavala kao “mačji izmet”.

caj od sladica sladic

Glavna aktivna supstanca je glicirizin. Slatkoća glicirizina je pedeset puta veća od slatkoće šećera iz trske. Slatki koren služi da se njime sladi pivo, razna penušava i druga pića, ali i da se njime maskiraju neprijatni ukusi.

Svež koren sladića sadrži brojne lekovite supstance, medu kojima se posebno ističe giabridin.Skida pege i fleke na koži, bez štetnih posledica koje su se javljale kod korišćenja žive, hidrokinona, voćne i salicilne kiseline.Živa šteti bubrezima, hidrokinon uništava ćelije, a voćne i salicilna kiselina su toksične ako se ne koriste u preporučenim koncentracijama.

Supstanca sladića giabridin sastavni je deo kreme za izbeljivanje kože pod nazivom “depiderm”, koja kod nas može da se kupi u bolje snabdevenim apotekama. Da bi se postigao efekat, neophodno je da se ova krema koristiti pre spavanja, najmanje 2-3 meseca. U ovom slučaju najveći problem je cena, jer malo pakovanje od 30 ml košta čak 2.500 dinara.

Jedan od važnih sastojaka slatkog korena je glicirizin (glicirizinska kiselina) za koju se pokazalo da pomaže u lečenju genitalnog i herpesa na usnama, jer sprečava razmnožavanje virusa i razvoj ove bolesti.

Pored toga što je divnog ukusa, sladić je i odličan izvor gvožđa. Korenje biljke se obično mrvi i kuva da biste ekstraktovali sok. Dobijena pasta se koristi protiv kašlja, kao blagi laksativ i protiv određenih infekcija. Ekstrakt sladića sadrži prirodni zaslađivač glicirizin, za koji se kaže da je 15 puta slađi od saharoze. Inače za ovu supstancu je dokazano da ima antibiotsko delovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes. (Zato je sladić obično među sastojcima vodica za ispiranje usta).

Inače, sladić deluje antibakterijski, antivirusno i odličan je za iskašljavanje. Sadrži niz korisnih hranjivih materija i flavonoida. Dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Pored gvožđa, o kom smo govorili, sladić sadrži i: fosfor, kalcijum hlor, magnezijum, selen, cink, …

Koriste ga često kao čaj za lečenje čira na želucu, protiv depresije, pa i i ćelavosti. Ovaj koren može blagotvorno delovati i kod problema sa menstruacijom i menopauzom, podiže raspoloženje, a smanjuje i bolove u mišićima i zglobovima.

Kako ga iskoristiti

Problemi sa želucem i čir na želucu

Sladić se dugo godina koristi kao lek za ove probleme. Čak je dokazano da neki flavonoidi iz sladića mogu da ubiju problematičnu “heliko” bakteriju Helicobacter pylori, koja je zaslužna za nastanak čireva i mnoge stomačne probleme.

Napravite čaj od korena sladića tako što 1 kašičicu korena prelijete sa 1 šoljom kipuće vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta. Pijete proceđeno, toplo. Jednu do 3 šolje na dan. (Ne biste trebali uzimati više od 3 šoljice čaja od sladića na dan). Sladić se većinom koristi za mnoge zdravstvene probleme pomešan, razblažen sa drugim čajevima.

Bronhitis

Za olakšavanje problema sa bronhitisom najbolje da koristite koren sladića u prahu. Pomešajte 5 gr ovog praha sa 3 kašike meda – uzimajte ovaj lek 3 puta na dan. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima možete i žvakati koren sladića. On deluje protuupalno i pozitivno na iskašljavanje, pa je i odličan protiv jakog kašlja i upale pluća. A, ako imate bolnog grlo “grgljajte” mešavinu korena sladića u prahu i čiste vode.

KREMA I SPREJ
Krema i sprej pod nazivom “herpigen”, koja odnedavno može da se nade i kod nas, namenjena je za lečenje herpesa na usnama, dok se sprej koristi za polne bradavice (kondilome). Krema daje rezultate već posle 3-4 dana, a za kondilome dovoljne su 3 aplikacije sprejom.

SAVET
Velike doze čaja od sladića ne treba uzimati duže od četiri do šest nedelja. Usled diuretičkog delovanja, smanjiće se količina kalijuma, koji se najbolje nadoknađuje ishranom bogatom povrćem.