Scutetllaria sp.

Moglo bi se reći da šišak predstavlja novinu među evropskim lekovitim biljem.Prastanovnici Amerike su virdžinijski šišak koristili kao lek protiv besnila, kao i za izazivanje menstruacije.Karakterističan je po svom kupastom semenu i cvetu koji raste samo sa jedne strane stabljike; otud potiče i njegov latinski naziv Scutellaria lateriflora. Danas šišak predstavlja jednu od najboljih biljaka za lečenje nervnih oboljenja. Kinezi ste srodnu biljku S. bolensis ili huang čhin (hu qin).

Osobine:gorak,hladan,suši.
Lekoviti sastojci:
S. lateriflora: flavonoidi, tanim amara, eterična ulja, minerali.
S. baicalensis: flavonoidi, sitosteroli.

Dejstvo:
S. lateriflora: umirujući nervinum, spazmoliltik.

S. baicalensis: deluje antibakterijski, hladi, diuretik, spazmolitik, podstiče protok žuči.
Nadzemni delovi (S. lateriflora)

Nadzemni delovi deluju umirujuće kod mnogih nervnih situacija, ali isto tako imaju i tonizujući efekat na centralni nervni sistem i zato su idealni kod nervne iscrpljenosti. Po-mažu i kod predmenstrualne napetosti i epilepsije. Beru se krajem cvetanja, kada se na biljci pojavi karakteristično ku-pasto seme.

Koren (S. baicalensis)

U Kini se huang čhin (huang qin) koristi pre svega za smirivanje osećaja žarenja i gorušice u disajnim organima i u organima za varenje. Dobro se pokazao kod infekcija mokraćnih puteva i kože, a prepisuje se čak i kada se visoki krvni pritisak povezuje sa stanjem velike zagrejanosti.
Nadzemni delovi (S. lateriflora)

Čaj: Biljku koristiti po mogućstvu svežu,za pripremanje čaja za umirenje kod nervne iscrpljenosti, uznemirenosti, razdražljivosti i predmenstrualne napetosti. Kod nesanice šišak kombinovati sa pasiflorom i koristiti uveče.

Tinktura: Najbolja je kad se pripremi od sveže biljke: to je jako sredstvo za smirenje živaca. Kod nervnog stresa ili depresije koristiti 5 ml ili tinkturu kombinovati sa 10 kapi tinkture od matičnjaka.

Koren (S. baicalensis)
Ekstrakt: Koristiti u kombinaciji sa drugim hladnim i gorkim biljkama radij odstranjivanja osećaja žarenja u organizmu kod želudačnih, grudnih i mokraćnih infekcija uključujući proliv, žuticu, gastroenteritis, bronhitis i cistitis. Za smanjenje visokog krvnog pritiska kombinovati sa biljkama kao što je ju hua.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *