Šipak, šipurak
šipak šipurak
Osušeni plod odnosno cvetna loža divlje ruže ubraja se među najbogatije prirodne izvore vitamina C — oko 1700 mg u 100 g. Sadrži i dosta karotina — provitamina A, vitamina B2, P i K, i organske kiseline (limunska, jabučna), pektin, tanin i minerale — gvožđe, kalcijum i fosfor.

Vitaminski čaj od šipka koristi se dosta u domaćinstvu, ne samo zbog prijatnog osvežavajućeg ukusa, već i zbog vitaminske vrednosti i lekovitih svojstava. Osušeni zreo, ali još uvek čvrst plod, obično uzduž prepolovljen, koristi se i kao važan sastojak čajnih mešavina (vitaminski i narodni čajevi).

Lekovita svojstva. — Šipak, bilo da se koristi u vidu vitaminskih čajeva ili marmelada, ima izrazita lekovita svojstva: jačanje otpornosti organizma od prehlada i drugih oboljenja u toku zime i rano s proleća; deluje kao diuretik; pomaže varenje hrane i sprečava pojavu malokrvnosti; koristi trudnicama i pomaže lučenje mleka kod dojilja; pomaže čišćenje mokraćnih kanala i sprečava stvaranje kamena u bubrezima i bešici.

Šipak, šipurak-Receptura

Pekmez od šipka. Smatra se da kriška hleba namazana pekmezom od šipka, koji nije dugo kuvan, snabdeva organizam potrebnom količinom vitamina za ceo dan.
Pripremanje sirovog pekmeza od šipka je jednostavno. Zrele plodove držati izvesno vreme rasprostrte u tankom sloju, kako bi ”dozreli” i omekšali. Zatim ih samleti i pritiskati kroz cediljku, da bi se crvena pasta odvojila od semenki. Tako dobijenoj vitaminskoj pasti dodaje se med ili sirup. Kuvanjem ovog pekmeza gube se znatne količine vitamina C, te ga treba što kraće kuvati.

Čaj od šipkovih koštica dobija se od ostatka na cediljki, tj. koštice sa ostacima voćnog ”mesa” se prosuše i koriste kao zimski čaj. Ima veoma dobru aromu i ako mu se doda limunov sok predstavlja dobru zaštitu od prehlada, a koristan je i za bubrežne bolesnike, koji ne smeju da koriste pravi čaj.

-Čaj za miran san sa šipkom i nanom-kašika usitnjenog šipka kuva se 5 minuta u 3 dl vode, doda se 2 do 3 lista nane, ostavi oko 2 sata poklopljeno, procedi, zasladi medom i pije kao napitak, umesto vode.

Vino od šipka: 1,5 kg opranog šipka, bez peteljki i uzduž razrezan, stavi se u sud i nalije rastvorom šećera (2 litra prokuvane vode i 1 kg šećera). Posuda se brzo zatvori i ostavi na toplom radi vrenja. Po završenom vrenju vino se procedi, puni u flaše i čuva na hladnom do upotrebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *