sipak lek caj

Šipak se može koristiti kao lek u obliku čaja ali i na druge načine.U kombinaciji sa drugim lekovitim biljem može se koristiti za lečenje velikog broja bolesti i poremećaja.
sipak lek caj
Šipak ili divlja ruža, kako neki zovu ovu biljku, raste po šumama i krševitim predelima. Razgranati grm dostiže visinu do dva metra i posut je velikim ružičastim cvetovima. Plod je duguljast, vrlo lepe crvene boje, pun dlakavih koštica. Bere se u proleće i jesen, a nakon cvetanja sakupljaju se latice od kojih se priprema slatko ili džem, koji, obogaćen praškom od preslice, predstavlja odlično sredstvo za ublažavanje tegoba kod plućnih bolesti. Od ploda šipka očišćenog od semenki pravi se lekovita tinktura za želudac (šaka plodova na 2 litra rakije, kojoj treba dodati i 250 grama belog šećera).

Tinktura se naročito preporučuje izrazito mršavim osobama. Čaj od šipka iz kojeg nisu izvadjene semenke, ili pak čaj samo od semenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod peska i kamena u žuči. Ovaj čaj pomaže pri izbacivanju mokraće, deluje na razmenu materija u organizmu i probavu. Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i semenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta. Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mleka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se, pomešan sa želudačnom tinkturom, preporučuje starijim ljudima jer obezbeduje dodatnu snagu. Od semenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja i morske bolesti.

Šipak kao čaj i kao lek
Protiv kamena u bubregu i bešici
Dve kašike ploda od šipka preliju se litrom ključale vode i drže se poklopljeno, da odstoji 8-10 sati. Kada se ocedi, dodaju se 4 kašike meda i sok od pola limuna pije se triput dnevno, po šoljica pre jela.

Hronična upala bubrega
Plod žalfije, divlje ruže, preslice, borovnice i ženske bokvice stavi se u posudu u jednakim količinama. Dobro promešati, a jednu kašiku te mešavine preliti sa 200-300 g ključale vode i ostaviti poklopljeno 10- 15 minuta. Pije se dvaput dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja.

Suvi kašaij – hripavac
Kašika ploda šipka, osušenog a potom isitnjenog, prelije se sa 2 dl ključale vode i zasladi žutim šećerom. Pije se tri puta dnevno pre jela, sve dok ne prode kašalj.

Mokraćni organi
Podjednaku količinu preslice, ploda šipka, medvedeg grožda, nane, kukuruzne svile – dobro promešati. Staviti u 200-300 g vode i kuvati 4-5 minuta. Pije se više puta dnevno, mala šoijica.

Sok od šipka
U sokovnik se stave samo potpuno zreli plodovi divlje ruže, Nakon cedjenja sok se čuva u staklenim flašama. Sipak sadrži veliki procenat vitamina C. Leči ubode, prehladu, bolesnu jetru, tvrdu stolicu, probavne smetnje snižava telesnu temperaturu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *