U ovom članku saznajte:

– sena biljka
– upotreba čaja od sene
– čaj od sene za probavu
– protiv zatvora
– za mršavljenje
– u trudnoći
– nuspojave

Sena biljka

Sena (lat. Cassia angustifolia) je žbunasta biljka, koja raste kao samonikla na područjima Afrike i Azije, dakle ne može se naći kod nas. Sena biljka ne uspeva na temperaturama nižim od 10 stepeni i može narasti do visine od 2 m. Plod je pljosnata mahuna, blago povijena na gore, a cvetovi su žute boje. Lišće je parno perasto, tanko i krto, nalazi se na kratkoj peteljci i boja mu je žuto-zelena. Kao lekoviti deo biljke upotrebljavaju se upravo osušeni listovi.

sena caj

Sena sadrži: glikozide, senozide A i B, flavonoide, sluz, tanine, smolu i antrahinonske derivate. Njen sastav joj daje izrazitu lekovitost, a posebno antrahinoni koji imaju laksativno dejstvo, pa se sena najčešće upotrebljava kao laksativ.

Koristi se najčešće u obliku čaja, tako što se kašika osušenog lišća sene prelije šoljom topple vode (nikako ključale vode), ostavi da odstoji 20 minuta, a potom procedi i pije. Treba biti oprezan sa upotrebom čaja od sene, jer dugotrajno korišćenje može dovesti do nekih neželjenih efekata.

Sena čaj upotreba

Od listova sene se pravi lekoviti čaj, koji se se koristi za bolju probavu. Sena se prevashodno koristi kao laksativno sredstvo, dakle, protiv zatvora. U poslednje vreme su aktuelna istraživanja o tome da sena može pomoći i kod mršavljenja. Treba biti oprezan kod upotrebe ovog čaja, ne sme se piti duže od dve nedelje, jer stvara naviku i može dovesti do pojave ‘’lenjih creva’’.

Sena čaj upotreba: koristi se kod zatvora, iritabilnog crevnog sindroma, kod evakuacije crevnog trakta pred dijagnostičke testove (kolonoskopija), ulazi u sastav čajnih mešavina za čišćenje i redukciju telesne težine.

Čaj od sene za probavu

Čaj od sene poboljšava proces varenja hrane, sprečava lenjost creva i zatvor. Čaj od sene za probavu ima veoma široku primenu, ovo je laksativ koji možete uzeti bez recepta.

Ulaskom u debelo crevo, lekoviti antrahinoni iz sene dolaze u dodir s mikroorganizmima koji oslobađaju antrahinone – zato sena ne deluje odmah, već je potrebno oko 8-12 sati da bakterije stvore dovoljno antrahinona. Iz tih razloga se čaj od sene obično pije uveče pred spavanje, kako bi se maksimalno dejstvo pokazalo ujutru.

Čaj od sene protiv zatvora

Čaj od sene protiv zatvora daje odlične rezultate. List sene se koristi kao laksativ jer prirodnim putem stimuliše pražnjenje creva. Naime, tajna lekovitosti sene u ovom slučaju je upravo u antrahinonima – glavnim aktivnim sastojcima ove biljke. Antrahinoni iz sene izazivaju izlazak soli (elektrolita) u sadržaj creva i povećavaju volumen sadržaja creva, takođe izazivaju i blagu iritaciju sluznice creva – zbog čega dolazi do pojačanog rada creva. Na taj način sena deluje kao laksativ i koristi se za lečenje zatvora (opstipacije).

Sena za mršavljenje

Čaj od sene se uglavnom koristi kao laksativ, međutim, u poslednje vreme su aktuelna istraživanja o tome da se ovaj čaj može koristiti i za mršavljenje. Naime, naučnici smatraju da konzumacija ovog čaja ‘’čisti’’ telo, vrši detoksikaciju organizma i izlučivanje štetnih materija, što je veoma korisno za proces mršavljenja. Takođe, samim tim što reguliše probavu i leči zatvor, te olakšava izbacivanje sadržaja iz creva – sena može pomoći da se izgube suvišni kilogrami. Međutim, još uvek nije naučno dokazano da je ovaj čaj 100% delotvoran u slučaju mršavljenja, ipak je njegova primena prvenstveno zasnovana na laksativnom dejstvu.

Čaj od sene u trudnoći

Čaj od sene se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoce i dojenja, kod zapaljenja mokracne bešike ili zapaljenja materice, kao ni kod osoba koje imaju oboljenja želuca i creva. Takođe, ovaj čaj se ne preporučuje ni deci mlađoj od 12 godina.

Nuspojave

Tokom upotrebe čaja od sene, mogu se pojaviti određene nus-pojave:

– crvena boja urina

– grčevi

– dijareja

– stomačni problemi

– ‘’lenja creva’’

– intenzivnije menstrualno krvarenje

– pojačano izlučivanje kalijuma

– stvaranje zavisnosti

Čaj od sene se mora konzumirati tačno prema uputstvu, jer ukoliko se pretera sa korišćenjem ovog čaja, on može biti toksičan za jetru, a može doći i do disfunkcije creva, poremećaja rada srca i mišićne slbosti. Zato treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe ovog čaja!