seme lana

Biljka iz koje se dobija vlakno lana, L. usitatissimum, se gajila još 5000 godina pre naše ere; danas se, osim za vlakno, gaji i zbog ulja. Još su stari Grci znali za lekovite osobine lana: Hipokrat ga je preporučivao za upale sluzokože. U VIII veku Karlo Veliki je izdao zakon kojim je naredio podanicima da jedu semenje lana kako bi očuvali zdravlje. Srodna vrsta, L. catharticum, je svojevremeno bila omiljena kao laksativ, ali danas se veoma retko koristi.
seme lana
Osobine: vlažan, topao, sladak: ulje ima osobinu da isušuje.

Lekoviti sastojci: sluz, cijanogeni glikozidi, amara; ulje semena lana sadrži cislinolnu i alinolensku kiselinu, vitamine A,B,D i E, minerale i amino kiseline.

Dejstvo
L. USITATISSIMUM: demulencija, umirujući antitusik, antiseptik, antiinflamatorik, laksativ.

L. CATHARTICUM: laksativ, antireumatik, diuretik.
Seme lana

(L. USITATISSIMUM)
Seme Isne

L. USITATISSIMUM: Zrelo seme lana se može koristiti kao ekspektorans i laksativ, a u spoljašnjoj upotrebi kao obloga; deluje umirujuće i kod gastritisa i bolova u grlu. Ulje iz semena lana sadrži cislinolnu i alinolensku kiselinu koje su neophodne za stvaranje horm-ona prostaglandina koji je od vitalnog značaja za mnoge funkcije organizma. Skuplja se u vreme zrelosti.

L. CATHARTICUM: Ovo je jaki laksativ. I čaj je bio tradicionalni narodni lek za reumatizam i oboljenja jetre, pre svega zbog toga što njegovo veoma jako laksativno dejstvo pomaže organizmu da se oslobodi otrova. Skuplja se tokom cvetanja.

Ulje semena lana se kvari i zato ga treba, koliko je god to moguće, pripremati sveže. Laneno ulje koj namenjeno za upotrebu u slikarstvu ne rkoristiti za unutrašnju upotrebu,

• Seme sadrži tragove cijanovodonika koji u većim dozama može biti jak orov.

Suva obloga: Proklijalo seme stavljati na čireve, apcese i grizlice; može se lokalno primeniti i kod upale plućne maramice
Maceracija: Seme potopiti u vodu da se dobije kao tutkalo gusta masa koja se može primenjivati kod upala sluzokože. kac što su gastritis i faringitis.
Ulje lana: Esencijalne masne kiseline koje ulje sadrži mogu da pomognu kod ekcema, menstrualnih poremećaja, reumatoidnog artrtisa i ateroskleroze. Svakodnevni meni treba dopuniti sa dve kašičice sveže isceđenog ulja ili 1-2 kašičice sveže proklijalog semena.

Cela biljka (L. CATHARTICUM)
Čaj od lana: Svežu bjlku koristiti kod zatvora, pre-

Seme : U slučaju zatvora uzimati 1-2 . kašike semena i popiti ih sa 1-2 čaše vode; seme u crevima nabubri i na taj način postaje blagi laksativ. Seme se može pomešatiskim sirom i jesti kao doručak. Veoma je važno da se pri tom pije mnogo tečnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *