salep

Salep je višegodišnja zeljasta biljka koja se koristi za lečenje suvog kašlja i oboljenja sluzokože creva i želuca, a pomaže i u slučaju bronhitisa i dijareje. Recept: Čaj…
salep
SALEP (Orchis morio) Kako izgleda?:
Salep je višegodišnja zeljasta biljka, nalik zumbulu, uspravne svetlozelene stabljike koja može da dostigne visinu i do 35 cm. Listovi su vrhom okrenuti prema stablu, a cvetovi mogu biti ljubičaste ili bele boje. Koren je loptastog oblika.

Gde raste?: Raste kako na vlažnim, tako i na suvim mestima, na planinama, pored obala reka i potoka, kao i na livadama.
Kada se bere?: Najčešće se koristi mladi gomolj salepa, koji se sakuplja u proleće. Pažljivo se vadi cela biljka sa korenom.
Primena: Od gomolja salepa pravi se brašno koje služi za pripremu sladoleda i pudinga. Sveži gomolji, koji su pomalo neprijatnog mirisa, najpre se dobro operu, nakon čega im se skida spoljašnji sloj, a zatim se nakratko obare u ključaloj vodi. Potom se suše u rerni i melju u električnom mlinu za kafu.

Salep se upotrebljava za lečenje suvog kašlja i oboljenja sluzokože creva i želuca, a pomaže i u slučaju bronhitisa i dijareje.

Recept: Čaj: Pomešati kašiku samlevenog korena salepa sa dve kašike žutog šećera, sipati u 8 dl mleka i mešati dok se sve ne rastopi, a zatim kuvati na blagoj temperaturi oko pola sata. Na kraju dodati pola kašičice cimeta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *