ruzmarin biljka

U davna, stara vremena ruzmarin je imao gotovo kultni značaj. Ova lekovita, a ujedno i zacinska biljka ima dokazano pozitivno dejstvo na krvotok, vraća snagu i regulise rad srca.
ruzmarin biljka
Za spoljnu upotrebu se koristi kao dodatak kupkama, a za unutarnju u obliku čaja, vina ili alkoholnih rastvora. Glavni aktivni sastojci ruzmarina su eterična ulja, tanin i gorke materije, biljne kiseline i boje.

Saveti za primenu
Regulisanje krvotoka: Još je čuveni ekspert za začinske biljke, Kneipp, čija se smesa divke i cikorije za belu kafu i danas pije, rekao: “Ruzmarin sam postavio na prvo mesto, kao biljku koja jača srce s obzirom da veoma pozitivno utiče na prokrvljenost srčanog mišića.
Njegov savet: treba piti belo vino od ruzmarina (recept vidi u daljem tekstu), i to najmanje četiri do šest nedelja, po šest supenih kašika dnevno, raspoređenih na jednake vremenske razmake.

Nizak krvni pritisak: Na nizak krvni pritisak veoma dobro deluju kupke u kadi sa dodatkom ruzmarina. Treba ih pripremati dva do tri puta nedeljno i ostati po 15 minuta uvodi. Posle toga potrebno je mirovanje od sat vremena, najbolje na krevetu. Ove kupke se ne preporučuju trudnicama. Takođe se večernje kupke ne savetuju onima koji pate od nesanice, jer bi se problemi mogli pogoršati. Zbog boljeg dejstva, kao dodatak kupkama dobro je dnevno popiti po dve do tri šolje čaja od ruzmarina i matičnjaka, raspoređeno na ravnomerne vremenske razmake.

Iscrpljenost: Stanja stresa i napetosti, iscrpljenost u situacijama izuzetnih napora ili nakon ozbiljnijih i dužih bolesti poboljšaše se upotrebom čaja od ruzmarina. Najbolje dejstvo se postiže ako se za doručak i ručak popije po jedna šolja ovog čaja. U narodnoj medicini se protiv stanja opšte iscrpljenosti, nezavisno od uzroka, savetuje i upotreba mleka od ruzmarina. Ujutro i u podne treba popiti količinu koja je navedena u recepturi. Po ukusu, mleko se može zasladiti medom.

Reuma, glavobolja i bolovi nerava:
Masaža rastvorom ružmarina u alkoholu (iz apoteke) ublažava bolove i grčeve. Kod reume i bolova nerava dovoljno je nekoliko puta dnevno umasirati u bolno mesto par kapi ovog rastvora. Blagotvorno dejstvo na glavobolju postiže se blagim masiranjem male količine rastvora u potiljak, čelo i predeo oko slepoočnica.

Oprez: rastvor ne sme da uđe u oči jer može da izazove iritaciju. Ovo sredstvo pokazalo se vrlo efikasno i kod kontuzija u smislu smanjenja bolova i ubrzavanja ozdravljenja. Dovoljno je da se više puta dnevno umasira na obolelo mesto nekoliko kapi rastvora.

Stabilizovanje menstrualnog ciklusa: Kod neredovnih menstruacija savetuje se sledeća terapija: sve do stabilizacije stanja svakodnevno uzimati 20 do 30 kapi rakije od ruzmarina sa jednom kockom ili kašičicom šećera. Pažnja: Ruzmarin kao pomoćno lekovito sredstsvo uglavnom ne izaziva nikakva neželjena dejstva međutim, zbog mera opreza, njegova primena se ne savetuje u toku trudnoće, sa izuzetkom rastvora za masažu. Unos eteričnog ulja u organizam ne savetuje se zbog mogućeg nadražaja želuca, creva i bubrega. Samo u retkim slučajevima javljaju se alergijske reakcije, pa je najbolje da se pre kontinuirane primene ispita podnošljivost na eterično ulje ruzmarina. Dovoljno je naneti kap ulja na unutarnju stranu podlaktice. Ukoliko se posle desetak minuta ne pojavi crvenio, može se smatrati da nema rizika za alergijsku reakciju.

Vino od ruzmarina -Ostavite u flaši 3/4 l suvog belog vina, preostali prostor ispunite sušenim iglicama ruzmarina, da stoji dva dana, a zatim procedite.

Kupka sa ruzmarinom
– Zakuvajte tri litre hladne vode sa dvanaest kašika sušenog ruzmarina, ostavite deset minuta da vri, procedite i dodajte vodi u kadi za kupanje.

Čaj od ruzmarina i matičnjaka
– Dobro pomešajte po pet supenih kašika ruzmarina i matičnjaka, a zatim za svaku šolju čaja po jednu kašičicu te smese prelijte velikom šoljom ključale vode, pokrijte i ostavite da stoji 10 minuta, procedite i popijte.

Čaj od ruzamrina – Vrhom punu čajnu kašiku ruzmarina prelijte sa 0,5 l vrele vode, pokrijte i ostavite da stoji 15 minuta, zatim procedite i popijte.

Mleko od ruzmarina
– Zakuvajte kratko 0,25 l hladnog mleka sa dve čajne kašíke ruzmarina, pokrijte i ostavite 5 minuta,da stoji, zatim procedite i popijte.

Rastvor ruzmarina u alkoholu
– U 0,5 l 70-procentnog alkohola stavite 25 kapi eteričnog ulja ruzmarina (sve se kupuje u apotec) i smesu dobro
protresite.

Rakija od ruzmarina

-Stavite 10 supenih kašika sušenog ruzmarina u 0,5 i 70-procentnog alkohola iz apoteke, ostavite da stoji 5 dana, uz svakodnevno protresanje, a zatim procedite kroz gazu, Da bi alkoholni rastvor sadržao što je moguće više aktivnih sastojaka potrebno je da se čvrsta materija sa talogom iz rastvora ispresuje preko sita, sa gazom. Rakija se uzima u kapima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *