rosa sp.Kaže se da ruža blagotvomo deluje na kožu i na dušu”, jer kao biljka ima dugu tradiciju primene u medicini. U vreme starih Rimljana ruža od koje se dobija šipak (R. canina) se preporučivala kao lek kod ujeda besnog psa. Ruža je ostala zvanični lek sve do 30-tih godina XX veka. kada se tinktura galske ruže (R. gallica) preporučivala za gušobolju. I danas je ruža veoma cenjena: ružino ulje je izuzetno skupo i ono predstavlja jedan od najvažnijih lekova u aromaterapiji. U ajurvedskoj medicini se sruža smatra sredstvom koje hladi i tonizuje um.
Šipak (R. canina):

Plod ruže R. canina šipak je izuzetno cenjen kao važan izvor vitamina C i danas se koristi za komercijalnu proizvodnju čajeva, sirupa i voćnih napitaka. List je svojevremeno korišćen kao zamena za čaj. Bere se u jesen.
Eterično ulje (R. centifolia):

R. centifolia se koristi za proizvodnju francuskog ružinog ulja koje se po svom hemijskom sastavu bitno razlikuje od bugarskog ružinog ulja i poznato je kao afrodizijak.

Osobine: slatka, adstsringentna, generalno ili neutralna ili blago rashlađujuća.

Lekoviti sastojci: eterična ulja, vitamini C, E, B, K, tanini. Ružino ulje sadrži oko 300 hemijskih sa-tojaka od kojih je do sada indentifikovano samo sto.

Dejstvo: antidepresiv, spazmolitik, afrodizijak, adstringens, sedativ, holagogum, holeretik, ekspektorans, deluje antibakterijski, antivirusno, antiseptički, antiinflamatorno, pročišćava, koristi se kao tonik za bubrege i krv, reguliše menstruaciju.
Šipak (R. canina)

Tinktura: Koristiti kao sredstvo za stezanje kod proliva, za popuštanje kolika ili kao sastojak sredstava za kašalj.

Sirup: Koristi se za poboljšanje ukusa drugih lekova, dodaje se preparatima za kašalj ili se koristi kao izvor vitamina C. Šipak (R. laevigata):

Krem: Nekoliko kapi ulja dodati kremu i primenjivati na suvu ili upaljenu kožu.

Tonik za lice: 1 ml tinkture od virka dodati u 10 ml ružine vodice i primenjivati kod vaginalnog svraba. Od iste kombinacije se, sa standardnom bazom, može pripremiti se pomešaju podjednake količine ružine vodice i virdžinijskog, dobija se preparat koji se može koristiti za lice koji hladi, hidrira i čisti fleke i akne.

Ulje: Kod depresije, tuge ili nesanice dodati 2 kapi kupku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *