rusomaca
Rusomača(Capsella bursa-pastoris) Mada se više smatra korovom nego lekovitom biljkom, ona ipak zauzima odgovarajuće mesto, kako u istočnjačkoj, tako i u zapadnoj travarskoj praksi. Naziv je dobila po tome što srcolike čaurice u kojima se nalazi seme podsećaju na kožne torbice kakve su nekada nosili pastiri. Koristi se pre svega kao stiptikum, tj. lek za zaustavljanje krvarenja, i kod ginekoloških tegoba. U Kini se tvrdi da seme ove biljke poboljšava vid.

Osobne: slatka, suva, hladna.

Lekoviti sastojci: saponini, gorko ulje, flavonoidi, smoe, monoamini, holin, acetilholin, sitosterol, vitamini A, B, C.

Dejstvo: adstringentno, podstiče cirkulaciju, antiseptik mokraćnih puteva, smanjuje krvarenje i krvni pritisak.

Nadzemni delovi Čaj: Koristiti kod jakog menstruainog krvarenja, cistitisa i hroničnog proliva. Najbolji je jak čaj (dvostruka količina standardne smese) sveže ili sveže osušene biljke. U prvoj fazi porođaja piti, da bi se pojačale kontrakcije materice, a posle porođaja koristiti za smanjivanje postporođajnog krvarenja.

Tinktura: Kod jakog menstrualnog krvarenja, cistitisa i proliva koristiti po 10 ml tri puta dnevno.Suva oblo ga: Kao prvu pomoć, na ranu koja krvari staviti svežu biljku.

Vlažna obloga: Na posekotine staviti gazu natopljenu čajem. Kod krvarenja iz nosa mali tampon vate umočiti u tinkturu i staviti u nozdrvu.

Biljku ne koristiti u trudnoći, samo u prvoj fazi porođaja, jer izaziva kontrakcije materice.

Ako primeftite naglu promenu menstrualnog krvarenja ili ustanovite krv u mokraći, nemojte se lečiti, sami, već odmah potražite strčnu pomoć lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *