Rooibos čaj se pravi od istoimene biljke sa latinskim nazivom Aspalathus linearis.Rooibos je razgranata grmolika trajnica, visine do 1,5 m. Pripada porodici leptirnjača i ima oko 200 vrsta rasprostranjenih na jugu Afrike.
Ova biljka je poznata i pod nazivima crveni grm, afrički čaj, “majčino čudo”.Fermentisani, osušeni i usitnjeni listovi koriste se kao sirovina. Njegovi žuti cvetići pocrvene. Aromatičnog je ukusa i mirisa. Najviše se koristi za pripremu čajnog napitka. Raste na sušnim visoravnima Južnoafričke Republike, u pokrajini Sederberg. Biljka je prvo tamo primećena, a danas i kultivacijom tamo uspeva zbog specifičnih uslova (suva klima s malo padavina, veća nadmorska visina i peščano tlo). Pokušaji plantažnog uzgoja rooibosa nisu uspeli ni u jednom drugom području sveta osim u pokrajini Sederberg, gde biljku jedino pronalazimo kao samoniklu. Beru se listovi i vrhovi biljke u cvatu. Listovi odstoje, fermentiraju i poprimaju crvenu boju zbog čega je rooibos poznat i kao crveni čaj.

rooibos caj

Rooibos čaj lekovito delovanje

Izvanredna svojstva rooibos čaja dugo su poznata starosedeocima tamošnjih krajeva, koji ga već vekovima koriste kao lekovit i osvežavajući napitak. Poslednjih decenija rooibos čaj je postao hit na svetskom tržištu, proizvodi se više od 3.000 tona godišnje i izvozi u više od 130 zemalja. Popularnost je stekao specifičnom crvenom bojom i osvežavajućim ukusom, bogatstvom mineralnih sastojaka i izvanrednim učinkom na zdravlje. Osim što deluje kao snažan antioksidans rooibos čaj i usporava proces starenja, pruža i zaštitu protiv mnogih bolesti izazvanih delovanjem slobodnih radikala, kao što su ateroskleroza, dijabetes, katarakta, artritis, a dobar je i u prevenciji raka. Zbog protivalergijskog dejstva, rooibos čaj zauzima posebno mesto među pomoćnim lekovitim sredstvima. Pomaže kod alergija na polen, astme, kožnih alergijskih ekcema. Dokazano je da je rooibos čaj, zahvaljujući svom izrazito bogatom mineralnom sastavu, kao i prisustvu važnih esencijalnih elemenata i niskom učešću tanina, vrlo efikasan protiv mnogih tegoba.

Rooibos čaj priprema

Uzeti jednu čajnu kašiku usitnjenih listova i 2 dl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i posle 15 minuta procediti.Rooibos čaj može da se pije topao ili hladan, od 2 do 5 šolja dnevno. Može se zasladiti medom ili šećerom.

Kupke i obloge: Prave se od rooibos čaja kuvanog 10 minuta, a mogu pomoći kod nadražene kože i osipa od pelena.

Rooibos čaj za trudnice i dojilje

U svojoj postojbini, rooibos čaj je oduvek upotrebljavan kao lek kod raznih tegoba u varenju – gorušice, mučnine, upale creva, čira.Zbog svog dejstva protiv mučnine preporučuje se trudnicama i to do 3 šolje dnevno.Ovaj čaj od crvenog grma ne sadrži kofein pa mogu da ga piju i deca takodje u količini od 3 šolje dnevno.Stanovnici područja oko Kejptauna u Južnoafričkoj Republici gde raste crveni grm piju po 5 – 6 šolja ovog čaja dnevno.
Rooibos čaj je takodje veoma dobar i za dojilje.Umirujuće dejstvo na odojčad uočile su majke kada su, posle pijenja čaja, dojile decu koja bi prestala da budu nervozna, a smirili bi im se i crevni grčevi. Komercijalna upotreba zaživela je tek početkom 20. veka, zahvaljujući jednom ruskom emigrantu, koji je na području Južnoafričke Republike počeo da otkupljuje rooibos i da ga pakuje za prodaju.

Rooibos čaj i zdravlje

Rooibos čaj ima pozitivno dejstvo na zdravlje kože i razne upale pa se preporučuje svima koji imaju probleme sa aknama i bubuljicama.Ovaj napitak poznat i pod nazivom crveni čaj sadrži antioksidans chysoeriol koji poboljšava cirkulaciju utiče na smanjenje krvnog pritiska i holesterola u krvi.Poboljšava apsorpciju gvožđa za razliku od drugih crnih čajeva koji je ometaju. Čaj od rooibosa ima do 60% manje tanina u odnosu na crni čaj.Za razliku od drugih čajeva koji sadrže kofein rooibos možete konzumirati i kasno uveče.Dok čajevi sa kofeinom mogu izazvati nesanicu ovaj crveni čaj deluje umirujuće i može vam pomoći da lakše zaspite.Ako ga konzumirate više puta tokom dana smanjiće vam apetit što može pomoći u nastojanju da očuvate vitku liniju ili smršate.Mnogi tokom dijeta za mršavljenje piju rooibos čaj pola sata pre svakog obroka kako bi smanjili želju za hranom.