rogacSmatra se da su “skakavci” kojima se Jovan Krstitelj hranio da bipreživeo u pustinji u stvari zrnevlje rogača, pa se u narodu ponekad ova biljka naziva i hleb sv.Jovana…

Veliko zimzeleno drvo rogača raste u Sredozemlju i može da dostigne visinu od 20 m. Mali, crvenkasti cvetovi belih latica formiraju sjajne grozodve. Plod rogača je velika purpurno-braon mahuna, u čijoj se mesnatoj pulpi nalazi 8-12 semenki

Delovi koji se upotrebljavaju
Mahune i semenke
• Semenke se prvo natope, da bi omekšale, a zatim se uklanjaju spoljni omotač i klica.
• Ono što ostane, tj. albumen (be-lančevina), melje se i koristi za pravljenje gume od rogača.
• Sušenjem i mlevenjem pulpe iz mahuna dobija se brašno rogača.

Sastojci
Rogač se uglavnom sastoji od šećera i tanina. Skoro 90 odsto ploda čine komponente slične šećeru i rastvorljiva vlakna. Bogat je i biljnom sluzi (mucilagom) koja umiruje upaljenu sluzokožu.
Pulpa iz mahune ima visok nivo rastvorljivih šećera (40 do 50 dosto) i bogata je taninima.

Upotreba
Preparati na bazi rogača korisni su za lečenje dijareje, lošeg varenja i gorušice. Brašno rogača meša se sa semenom suncokreta i pirinčanim brašnom. Tako dobijen apsorbentni preparat, zato što je blag, koristi se za lečenje dijareje kod beba. U eksperimentima, izvršenim u Belgiji 1989. godine, utvrđeno je da se deca koja pate od dijareje brže oporavljaju kada im se daje prašak do mahune rogača – možda baš zahvaljujući taninima, koji ne samo što onesposobljavaju toksine, već i sprečavaju razvoj bakterija.

U studiji iz 1998. godine, objavljenoj na jednom medicinskom fakultetu u Turskoj, utvrđeno je da sok od semena rogača zaustavlja dijareju kod dece. Rogač ublažava iritaciju creva. Biljna sluz i smola koriste se za spravljanje blagih preparata protiv povraćanja, pogodnih za bebe i trudnice.
Guma iz semena rogača dodaje se namirnicama koje podstiču mršavljenje, a koristi se i kao zamena za čokoladu. Guma iz semena nema materije koje mogu da se apsorbuju, tako da su namirnice hranljive, ali ne i kalorične. Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazalo je da rogač može da poveća nivo lipida kod gojaznih ljudi.

Gajenje
Rogač može da se gaji isključivo na otvorenom prostoru u predelima s toplom klimom nalik mediteranskoj, a može da podnese i suvo zemljište.

Priprema i doziranje

• Oralna upotreba
Za lečenje dijareje

Brašno od rogača: Tokom dana uzmite 20-30 g ovog brašna pomešanog s mlakom vodom ili mlekom. Da biste izbegli iritaciju grla, dodajte mešavini jednu kafenu kašičicu brašna. Konsultujte lekara pre nego što počnete lečenje dijareje kod beba. Veoma je važno unositi dovoljno tečnosti bogate elektrolitima.
Za lečenje povraćanja
Guma od rogača za odrasle: Stavite 1 kafenu kašičicu gume u čašu vode. Pijte u večernjim satima.
Ukoliko se simptomi nastave, treba konsultovati lekara.
Važno upozorenje
• Do sada nije zabeleženo toksično dejstvo prilikom korišćenja terapeutskih doza preparata na bazi rogača.