reumatska groznica simptomiOsim medikamenata koje prepisuju stručnjaci, u lečenju ove bolesti koriste se i biljni napici sa šipkom, limunom, ruzmarinom, bobicama smreke…

Reumatska groznica je bolest koja nastaje usled nelečene ili nepravilno lečene infekcije grla koju izaziva bakterija iz grupe streptokoka. Simptomi se obično javljaju od jedne do šest nedelja nakon upale, a ispoljavaju se na zglobovima, ređe na nervnom sistemu i koži. Ovo oboljenje veoma je ozbiljno i može uzrokovati trajno oštećenje srca.

Simptomi reumatske groznice
Akutna reumatska upala srca – karditis, najozbiljniji je oblik reumatske groznice. Karakteriše je ubrzan srčani rad pri normalnoj telesnoj temperaturi, koji se javlja i u snu. Upala koja se razvija na srčanim zaliscima naziva se endokarditis, a njeni simptomi su izmenjeni, obično tiši srčani tonovi, uz prepoznatljive šumove koje lekar registruje stetoskopom. Ukoliko je upalom zahvaćena srčana maramica (perikarditis), u njoj se nakuplja manja ili veća količina tečnosti, što može izazvati bol u grudima. U najtežim slučajevima upale može doći do naglog slabljenja srčanog mišića, što se prepoznaje po kašlju, bolu u grudima, gušenju, ubrzanom pulsu i disanju.

Ovo ozbiljno stanje može da ugrozi život bolesnika i zahteva lečenje. Zbog svega toga, upala grla mora se lečiti pažljivo, naročito kada su u pitanju deca. U slučaju da blaži oblik bolesti, uprkos terapiji, traje duže od tri dana, a telesna temperatura se ne spušta ispod 38,5 C, neophodna je hitna konsultacija sa lekarom.

Lečenje reumatske groznice
Blagovoremeno sprovođenje odgovarajuće terapije značajno će smanjiti rizik od nastanka srčane bolesti. Primena antibiotika i mirovanje osnova su lečenja obe bolesti, a konzumiranje preparata od lekovitih trava može ubrzati oporavak.

Recepti
-Pomešati po 40 g stabljika preslice, vodopije i ivanjskog cveća, listova i cvetova hajdučke trave, i istucanih smrekovih bobica, po 30 g listova vinove loze, listova i cvetova miloduha, stabljika vreska, listova lokvanja, cvetnih vrhova potočnjaka, listova kadulje i po 20 g stabljika ive, hrastove kore, šipka, mladih listova hrasta i prečice. U 1 l ključale vode staviti g mešavine ovih trava, kuvati poklopljeno 1 minut pa ostaviti da se ohladiti (ne sklanjati poklopac). Zatim procediti i piti tri puta dnevno po 1 dl pre i posle jela. Posle napitka, pre jela, treba popiti kašiku rafinisanog maslinovog ulja, a nakon što se napitak uzme posle jela, pojesti kašiku mešavine jednakih delova meda i limunovog soka.
Ukoliko bolesnik pati od dijabetesa, umesto meda treba da uzme maslinovo ulje.

-Kašiku samlevenog šipka preliti sa 4 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno 30 minuta. Procediti i dodati po 40 g samlevenog šipka, limunovog soka i meda te kašiku domaće rakije. Pustiti da proključa, a čim provri skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Procediti i čuvati na hladnom i tamnom mestu, jer se smeša lako kvari. Piti po 0, 5 dl ujutru pre jela.

Svakodnevno piti po 1 dl limunade sa ružmarinom. Limunada se priprema dan pre upotrebe, tako što se u 2 dl prokuvane vode doda nepuna kašika meda, isceđen limun i 12 usitnjenih listića ružmarina. Sutradan se procedi i pije po 1 dl ujutro i uveče.