razlicakRazličak lekovita medonosna biljka-Diuretik, protiv upale oka i reumatizma

Stablo različka je najčešće visoko 40-80 cm, uspravno je, može biti granato, ali i ne mora, uglasto je, golo ili s paučinastim dlakama. Podzemno stablo je rizom koji je granat i debeo.
Listovi su zeleni i mogu biti dlakavi, a razlikuju se oni u gornjem delu od onih koji su postavljeni niže. Niži listovi imaju dršku, jajastog su ili kopljastog oblika, celi ili iz režnjeva, dok su listovi na sredini ili u gornjem delu stabla duguljasti ili kopljasti, celi i sa zaobljenom ili suženom osnovom.
Cvetovi su skupljeni u cvati glavica koje su najčešće pojedinačne, redje po par njih zajedno. Involukrum je jajastog ili jajasto-loptastog oblika, 10-20 mm dugačak i 7-20 mm širok. Listići involukruma različka imaju suvi kožasti nastavak. Boja cvetova je svetlopur-purna, redje bela.
Ovo je livadska biljka, ali se može naći i u starim hrastovim i grabovim šumama i šikarama, kao i uz puteve i ruralna naselja.
Različak je lekovita i medonosna biljka. Nije naročito kvalitetna krmna biljka, jer joj je stabljika gruba i bodljikava, ali mlade listove stoka pase. Takođe, može biti i ukrasna biljka, za suve cvetne aranžmane.

Lekovita svojstva-Različak za oči
Ova lepa biljka, jarko plave boje, sadrži aktivnu supstancu koja ublažava iritacije, crvenilo i upale oka, kao i reumatizam. Različak takoće deluje i kao diuretik. Za solju čaja potreban je prstohvat sušenih cvetića na 2 decilitra kipuće vode, a dnevno se piju dve šolje čaja od različka.