rak grlica materice lecenjeNajveći broj žena prvi put se javi ginekologu kada je rak grlića materice već u poodmakloj fazi i kada je lečenje teško i neizvesno.

Ova činjenica deluje još poraznije ako se zna da se rak grlića materice može sprečiti redovnim pregledima, a da se, ukoliko se bolest ipak pojavi – ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem postiže izlečenje u najvećem broju slučajeva.

Šta je rak grlića materice?

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje zbog nenormalnog rasta ćelija u donjem delu materice. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda, pet i više godina, što omogućava njegovo blagovremeno otkrivanje pre nego što postane invazivan i počne da se širi.

Međutim, rak grlića materice ne daje rane simptome, ili su oni blagi i nespecifični. Postojanje premalignih promena na grliću materice ili početnog oblika kancera najčešće prolazi bez ikakvih tegoba i ne upozorava ženu da treba da se javi ginekologu.

Uzročnici nastanka i faktori rizika za rak grlića materice

Prilikom ispitivanja uzročnika raka grlića materice naučnici nisu otkrili samo jedan, nego više faktora rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice postanu abnormalne i počnu da se razvijaju kao maligno tkivo.

Među rizike koji mogu da doprinesu nastanku malignog tumora cerviksa spadaju rani početak seksualnog života i veći broj seksualnih partnera, pušenje, bolesti imunološkog sistema, nizak standard života i niži stepen obrazovanja, neadekvatna seksualna higijena, loši uslovi života i loša zdravstvena zaštita. Jedan od najvažnijih uzročnika raka grlića materice je Humani Papiloma virus (HPV), seksualno prenosivi virus koji može da uzrokuje promene u ćelijama grlića materice što dovodi do nastanka malignog tumora.

Naravno, ne znači da će sve žene koje su zaražene ovim virusom i dobiti rak, ali činjenica je da većina onih koje obole od ove vrste tumora imaju infekciju ovin virusom.

Prevencija

Najvažnije u prevenciji raka grlića materice je -stvaranje navike da se kod ginekologa odlazi redovno, bar jednom godišnje, da se u tom periodu bar dva puta uradi Papanikolau test, da se koristi kontracepcija, izbegava često menjanje partnera, te da se blagovremeno i adekvatno leče genitalne infekcije.

Papa test
To je jednostavna i bezbolna metoda kojom se uzima bris sa grlića materice, a pregledom ćelije proverava se da li postoji upala ili prisustvo nenormalnih ćelija ili ćelija raka grlića materice. Papa test je najbolje raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije, a pre pregleda ne treba koristiti vaginalne lekove, niti lokalna kontraceptivna sredstva – pene, gelove, AB film kreme.

Dijagnostika
Ukoliko je nalaz Papanikolau testa pozitivan (odnosno ako pokazuje grupe IV i V obavezno, bez
odlaganja, mora da se obrati ginekologu radi dodatnih ispitivanja -kolposkopije (posmatranje grlića materice aparatom koji uveličava i do 40 puta i promene čini vidljivim), Šilerovog testa (bojenje grlića rastvorom joda, pri čemu se zdrave ćelije preboje braon bojom, a oštećene ostaju neobojene ili se slabije boje) i biopsije grlića materice (uzimanje isečka tkiva sa grlića materice radi patohistološke analize.

Simptomi raka grlica materice

Premaligne promene i rani invazivni rak grlića materice najčešće ne zadaju nikakve tegobe. Simptomi koje žena obolela od raka grlića materice može da ima jesu: krvarenje, – to je najčešće prvi simptom, bilo u toku odnosa ili između dve menstruacije; može se javiti i produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje nakon menopauze, pojačano
belo pranje često praćeno neprijatnim mirisom.bol, koji se najčešće javlja u krstima ili u nozi, kao i oticanje noge. Nažalost, ovo su znaci da je bolest uznapredovala.

Lečenje raka grlića materice lekovitim biljem

Kada patohistološki nalaz potvrdi dijagnozu, lekar određuje stadijum bolesti da bi mogao da propiše odgovarajuću terapiju. U lečenju ove nimalo naivne bolesti i lekovito bilje može da bude od velike koristi.

Lečenje raka grlića materice prvih sedam dana

Čajna mešavina

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučice, dela rusomače, lista i cveta kičice, lista i cveta ivanjskog cveća, borovih iglica, rizoma pirevine, lista ranjenika i lista kupine, izručiti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i piti zaslađeno medom po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere. Na svaka 2 dl čaja staviti po kafenu kašičicu cvetnog praha koji se može naći u kukuruznoj resi pri njenom sazrevanju, dnevna doza je 20 grama (kafena kašičica ima 4 grama). Osim toga, savetuje se da se u 10 i 16 h pojedu 2 pečene
jabuke zaslađene medom. Hrana mora biti kalorična, a obroci obavezno treba da sadrže salatu od koprivinog ili maslačkovog lista, kupusa 1 zelene salate. Preporučuje se da svaka salata bude začinjena supenom kašikom sitno iseckanog peršunovog lista, listom mirođije, maslinovim uljem, vinskim sirćetom i sa malo soli.
Ako je oslabljena odbrambena moć organizma U slučaju da se zbog karcinoma smanji broj leukocita, savetuje se čaj koji se spravlja tako što se 3 supene kašike sitno iseckanog cveta kamilice izruče u 7 dl ključale vode. Čaj ostaviti poklopljen 4 sata, procediti ga i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Odvar za ispiranje

Supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta bosiljka, nevenovog cveta, lista koprive, lista i cveta hajdučice i 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljneo 2 sata, procediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu svaki drugi dan ujutru i uveče sa pola litra ovog čaja, koji u vagini treba da ostane 10 minuta. Temperatura čaja ne sme biti viša od 30 °C.

Odvar za kupanje

Po pola kilograma sitno iseckanog lista nane i lista 1 cveta kantariona kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora biti poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljenog
2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje.

Lečenje raka grlića materice narednih 8 dana

Dimnjača i kopriva

Dve supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače i supenu kašiku lista koprive izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljneo 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. U svaku čašu od 2 dl izručiti kafenu kašičicu cvetnog praha.

Blagotvoran napitak

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista nane, zovinog cveta, pelenovog lista, cveta kamilice, lista kupine, nadzemnog dela rusomače i lista i cveta kantariona, izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.