rabarbaraRabarbara potiče iz severozapadne Kine i sa Tibeta; za lečenje se koristi već preko 2.000 godina. Postepeno se preko Indije proširila u Evropu, u koju je preko Male Azije stigao u vreme Renesanse. Ova biljka je svojevremeno bila omiljeni lek antičkih, persijskih i arapskih lekara. Rabarbara koja se koristi u kulinarstvu je vrsta R. rhabarbarum – sorta koja je dobijena u 18. veku.
Osobine: gorka, hladna, suva.

Lekoviti sastojci: antrahinoni, tanini, kalcijumoksalat, bitumen, minerali.

Dejstvo: laksativ, reguliše varenje, steže i deluje antibakterijski.

KOREN
U Kini biljku rebarbaru znaju pod nazi vom ta hwang (da huang), što u prevodu znači “veliki žuti” – jer je to boja tinkture i različitih ekstrakata od rabarbare. I na Zapadu i na Istoku se slično koristi, tj. kao laksativ i kao sredstvo za pročišćavanje jetre. U svojoj suštini, ova biljka je hladna i Kinezi je koriste za jetru.Ona deluje na jetru da se naziva životom dušom i univerzalnim lekom za jetru koji izbacuje… sluz, koleričke i vodene sokove. Vilijam Kouf 1656. godineKoren

Tinktura: Dejstvo korena se suštinski menja, zavisno od doze. Male doze (5-10 kapi) stežu i mogu da se koriste kod proliva. Malo veća doza (1 ml) deluje kao stimulans za jetru i kao blagi laksativ. Veoma velike doze (i do 2,5 ml) deluju kao veoma jako sredstvo koje hladi i pročišćava. Kod većih doza rebarbare, istovremeno sa njom koristite i sve veće doze karminativa (0,5-2 ml), npr. komorač ili nanu, kako biste sprečili bolne kolike creva.

Ekstrakt: Blagi ekstrakt (od 0,5 g na dozu) se može koristiti kod proliva; jaki ekstrakt (3 g na dozu) je efikasan kod hroničnog zatvora ili grčeva kod zakasnele menstruacije.
Kupka: Koren ima i antibakterijsko i adstringentno dejstvo, pa se jaki ekstrakt može koristiti i za čireve i gnojna kožna oboljenja.

Upozorenja:

• Ovu biljku ne treba koristiti u trudnoći, jer je ona jaki laksativ.
• Rabarbara sadrži oksalate i zato je ne koristiti ako imate artritis ili kostobolju.
• Listove ne koristiti, mogu biti toksični i već su zabeleženi neki tragični slučajevi!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *