Osnovna terapijska mera protiv pušačke noge jeste prestanak pušenja, a uz odgovarajuće medikamente poželjno je i lečenje lekovitim biljem koje će ubrzati oporavak i pročistiti krvne sudove…
pusacka noga
Poslednjih godina pušačka noga (Birgerova bolest) postaje sve učestaliji zdravstveni problem, što ne čudi, jer je naša zemlja po broju pušača u samom vrhu svetske liste: statistike pokazuju da čak trećina stanovništva konzumira cigarete. Bolest se javlja kod osoba koje su preosetljive na duvan, usled čega dolazi do zadebljanja zidova arterija i, posledično, sužavanja krvnih sudova. Pušačka noga najčešće je udružena sa aterosklerozom a najvećem riziku izloženi su dijabetičari-pušači. Bolest se uglavnom javlja kod muškaraca srednje životne dobi, ali u poslednje
vreme obolevaju i mlađi ljudi.

Pušačka noga simptomi

Oboljenje u početku ima veoma blage simptome koji se često zanemaruju – slab bol u prstima donjih udova nakon dužeg hodanja, potom i pri svakom koraku, pa i u toku sedenja sa savijenim ili prekrštenim nogama, da bi na kraju postao konstantan. Osim toga, javljaju se cijanoza (modra prebojenost kože) i osećaj hladnoće u stopalima, kao i izražen sjaj kože i otpadanje malja na obole-lom mestu. U poodmaklim fazama bolesti dolazi do krivljenja nokatnih ploča i pojave gangrene.

Lečenje
Veoma je važno da se već nakon prvih promena potraži pomoć lekara, jer postoje evidentirani slučajevi gangrene koja se razvila svega nekoliko nedelja nakon prvih simptoma. Osnovna mera jeste prestanak pušenja, a specijalista će prepisati i odgovarajuće lekove. U odmakloj fazi bolesti, kada se razvije gangrena, jedino rešenje je amputacija obolelog ekstremiteta.

Preventiva
Cirkulacija u udovima može se poboljšati pravilnom ishranom, što podrazumeva izbacivanje iz jelovnika masnih, previše začinjenih namirnica i napitaka sa kofeinom. Preporučuju se posno meso i morski plodovi, naročito alge i školjke, kao i žitarice. Pozitivan efekat na vitalnost arterija imaju beli luk, paprika, kupus, bobičasto voće, semenke bundeve, koštičavi plodovi, crno vino, maslinovo ulje. Savetuje se upotreba kalijumove soli, kima, ružmarina, đumbira i cimeta, te konzumiranje veće količine sveže isceđenih sokova i toplih napitaka od lekovitog bilja.

Lekovito bilje za pušačku nogu

Čaj od belog luka:
Očistiti i sitno iseckati 30 čenova belog luka (tri veće glavice), pa dodati tri limuna iseckana na sitne komade,
zajedno sa korom. Sve preliti litrom prethodno prokuvane i ohlađene vode, a potom zagrevati do 80 °C, dok voda ne počne da struji, ali paziti da ne proključa. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan procediti i u staklenoj flaši čuvati u frižideru. Uzimati po 1 dl ove tečnosti svakoga jutra, na prazan želudac, tokom 40 dana.

Čaj od ginka:
Dve pune kašičice suvih listova biljke preliti sa 1/4 l vode, ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Ovaj napitak piti više puta dnevno, jer ginko pročišćava krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.

Melem od divljeg kestena:
Sitno samleti deset većih plodova divljeg kestena i staviti u manju teglu. Preliti sa 2 dl alkohola
(ili komovice), pa ostaviti da odstoji na suncu sedam nedelja. Potom smesu procediti, sipati u flašicu i svakodnevno blago utrljavati na obolela mesta.

Kupka od koprive:
U pet litara vode staviti dve šake dobro opranih korenova, svežeg lišća i stabljika koprive i ostaviti da odstoji preko noći. Sledećeg dana smesu dobro zagrejati i u što toplijoj kupci držati noge 20 minuta. Ponovo ugrejana kupka može se kori štiti dva-tri puta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *