prosireni kapilari lecenje

prosireni kapilari lecenjeProšireni kapilari najčešće se javljaju kod žena između 18 i 30 godina, ali i posle pedesete godine i uglavnom su povezani sa hormonalnim promenama. Manifestuju se kao crvene ili plave razgranate linije u obliku paukove mreže i najčešće predstavljaju samo estetski problem, mada su ponekad praćeni bolom i peckanjem, naročito ukoliko je reč o većim krvnim sudovima. Ove promene češće se javljaju kod osoba koje već imaju problem sa venama i oticanjem nogu, a nastanku proširenih kapilara doprinose neaktivnost i gojaznost.

Prošireni kapilari na licu
Najčešće se javljaju kod osoba svetle puti, kao posledica izlaganja UV zracima, pa se kao prevencija preporučuju
kreme sa zaštitnim faktorom i izbegavanje izlaganja suncu između 10 i 17 sati. Prošireni kapilari na licu mogu da se jave i u sklopu rozacee, sistemske skleroze i drugih bolesti, a u takvim slučajevima promene su crvene boje sa centralnom crvenom tačkom oko koje se stvara paukolika mreža kapilara.

Lečenje proširenih kapilara
Postoji veliki broj metoda za uklanjanje proširenih kapilara, a jedna od njih jest skleroterapija – ubrizgavanje supstance koja slepljuje zid krvnog suda. Veoma dobrere zultate daje i koagulacija radiotalasima koja se sastoji od uvođenja elektrode radiotalasa u krvni sud i koagulacije njegovog zida. Diodni i KTP laseri takođe veoma uspešno rešavaju problem proširenih kapilara na telu ili licu, ali treba znati da se ovakvi krvn sudovi ne mogu momentalno ukloniti, već je proceduru potrebno ponavljati do postizanja željenih rezultata. Vrlo često se dešava da se problem ponovo pojavi,većinom na nekom drugom mestu, što znači da ne postoji terapija za proširene kapilare koja daje trajne rezultate.

Mast od nevena za lečenje proširenih kapilara
Svinjsku mast staviti u posudu i preliti sa malo vruće vode, a zatim je umutiti mikserom i prosuti ostatak vode. Postupak ponoviti nekoliko puta dok mast sasvim ne pobeli, tako da izgleda kao krema. Potom preručiti u šerpu i zagrevati na tihoj vatri, dok se ne otopi i ne zagreje do ključanja. Iskidati latice nevena i mešati ih u vrućoj masti dok ne uvenu. Ostaviti da se smesa potpuno ohladi (najbolje da prenoći),pa ponovo zagrejati da se mast istopi i kroz gazu procediti u teglicu.

MASAŽA ETERIČNIM ULJIMA
U lečenju proširenih kapilara odlični rezultati postižu se primenom ulja od citrusa, a ukoliko su prisutne i proširene vene, mogu se koristiti ona od ruzmarina, mente i eukaliptusa. Ne smeju se nanositi direktno na kožu, već se rastvaraju u nekom baznom ulju i tom mešavinom se masiraju noge.

POSLEDICE NELEČENE ROZACEE
Rozacea ili pojačano crvenilo oboljenje je koje napada lojne žlezde lica. Ako se blagovremeno ne leči, nakon nekoliko godina na jagodicama i nosu pojavljuju se prošireni kapilari. Lečenje ove bolesti nije jednostavno ali postoje dermatološke procedure koje daju dobre rezultate. Zbog toga je prevencija izuzetno važna, pa je potrebno redovno čistiti lice sredstvima za osetljivu kožu, umivati se mlakom, a ne toplom vodom, izbegavati preparate za negu koji sadrže veštačke mirise, mentol i eukaliptus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *