prosirene vene lecenje

Vene proširene-Ova bolest nije laka, dugo traje i leči se uz savete i pod nadzorom lekara, a znak je zapuštenosti vena. Stajanje u mestu više oštećuje vene nego hodanje. Treba se dosta kretati na svežem vazduhu i izbegavati suviše toplu vodu kod kupanja.
prosirene vene lecenje
Zdrava i umerena ishrana doprinosi zaštiti proširenih vena i bržem ozdravljenju. Ishrana treba da obiluje namirnicama biljnog porekla sa dosta vitamina, mineralnih soli i biljnih vlakana. Hranom treba obezbediti i dovoljno fluora koga ima dosta u šargarepi, hlebu od integralnog brašna i polubelom hlebu, kao i u braon pirinču i drugoj zrnastoj hrani. Voće i salate od povrća, kao i sokovi, treba da budu što više zastupljeni u jelovniku. Skrobna i masna hrana i šećer moraju biti smanjeni, ali ne izbačeni iz jelovnika. Alkoholna pića, kafa, začini, ljuti sosovi i obilna ishrana, moraju se izbegavati, koliko je to moguće.

Preporučljivo je da se uveče ne jedu masna jela, kao i šunka, kobasice i drugi suvomesnati proizvodi, jaja i masno meso. Beli luk, sok od

limuna i pomorandže, naprotiv veoma koriste, jer sprečavajući stvaranje flebita doprinose poboljšanju stanja. Korišćenje kuhinjske soli treba svesti na najmanju meru, a takođe treba smanjiti broj šoljica kafe dnevno, alkoholnih pića i paprenih začina.

Citrus plodovi (pomorandža, grejpfrut, mandarine, limun) veliki su prijatelji vena i krvotoka uopšte. Svakog dana, pre jela, treba popiti čašu soka od pomorandže ili grejpfruta ili limunadu od 1 limuna.

Receptura za lečenje proširenih vena biljem
-Bolna mesta obložiti sa čistom krpom natopljenom mešavinom jabukovog sirćeta i ulja: šoljicu sirćeta pomešati sa šoljicom vode i pola litra ulja, najbolje maslinovog.
-Na natečene vene ujutro i uveče priviti čistu krpu natopljenu sirćetom i ostaviti da se sirće osuši na koži.
-Uveče i ujutro masirati kožu jabukovim sirćetom preko proširenih vena i dva puta dnevno piti po čašu vode sa 2 kašičice jabukovog sirćeta. Terapija traje oko 30 dana.
-U litar prokuvanog belog vina staviti 50 g bokvice, posle 2 sata stajanja procediti i koristiti kao oblogu za rane od proširenih vena. Pre stavljanja obloge, ranu treba premazati uljem, najbolje ribljim.
Mešavinu od 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike pšeničnog brašna, 5 kašika isitnjenog lista koprive i 50 g maslaca i 1 dl crnog vina staviti na vatru i uz mešanje držati dok se ne zgusne. Mlaku smesu staviti kao oblog na proširene vene.
-Od mešavine jednakih delova isitnjenog šipurka, cveta i lista kantariona, lista lazarkinje, bobica borovnice i kleke uzeti kašiku i preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon hlađenja procediti i popiti.Ovaj čaj za lečenje proširenih vena se priprema tri puta dnevno i koristi posle jela, a gustiš služi kao oblog.
-Uzeti 15 plodova divljeg kestena, isitniti zajedno sa korom, dodati med, preliti sa 3 61 zagrejane lozovače ili komovice, ostaviti da stoji u posudi 15 dana, procediti i staviti u flašu. Ovim rastvorom odnosno rakijom mazati mesta zapaljenih vena, dva puta dnevno.

Lekovito bilje za upaljene vene
Za ublažavanje zapaljenja vena uzeti 40 g isitnjenog korena lincure, usuti u litar rakije ili komovice osrednje jačine i držati u posudi oko 10 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga ocediti i piti tri puta dnevno po čašicu rakije, na pola sata pre jela.

-Uzeti 10 do 15 listova čička, preliti ključalom vodom i nakon stajanja od 3 minuta oblagati rane od proširenih vena. Prethodno, rane namazati ribljim uljem.

-Limunovo ulje je tonik za vene i arterije. Dodati 6 kapi ulja u kadu sa toplom vodom i svakodnevno trljati bolna mesta sa limunovim uljem.

-Protiv upale vena izvrsno je sredstvo masiranje alkoholom, a još bolje ako se u njega stavi nekoliko kapi tinkture od kantariona, hajdučke trave ili nevena. Delovanje masaže za proširene vene pojačavaju čajevi od kantariona, brđanke ili hajdučke trave.
Povezani tekstovi>>>Proširene vene i rešenja za njih

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *