prirodni preparati za smirenje

Prirodni preparati i čajevi mogu biti odličan lek za smirenje ,protiv nervoze, napetosti i nesanice, aii u slučaju težih psihičkih poremećaja treba ih koristiti veoma oprezno jer u kombinaciji sa propisanom terapijom neretko izazivaju kontraindikacije…prirodni preparati za smirenje

Sigurno ne postoji osoba koja nije osetila dejstvo stresa, stanja čije je štetno dejstvo gotovo nemoguće izbeći. Ogroman broj ljudi ublažava napetost i nervozu uzimajući sedative na svoju ruku,bez konsultacije sa lekarom, što može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, naročito ako se ta vrsta medikamenata uzima duže vreme i u neadekvatnim količinama. Kao alternativu, fitoterapeuti preporučuju čajeve i tinkture na bazi valerijane, matičnjaka, kantariona, hmelja i lavande. Međutim, i sa njima treba biti oprezan ukoliko se već uzimaju sedativi koje je prepisao lekar, jer kombinacija zvaničnih i alternativnih lekova može imati štetno dejstvo.

VALERIJANA ZA SMIRENJE
Odoljen ili valerijana jedna je od najpoznatijih biljaka koje se koriste za smirenje,lečenje nervne napetosti i nervoze, kao i epilepsije, histerije, anksioznosti.Valerijana ispoljava sedativna i spazmolitička svojstva, smanjuje lokomotorne aktivnosti i smiruje agresivno ponašanje. Zbog uspavljujućeg dejstva valerijana smanjuje pažnju i koncentraciju pa je ne treba uzimati pre vožnje, rukovanja mašinama i uređajima, kao i drugih aktivnosti koje zahtevaju visoku koncentraciju. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, hmelj, nana i kamilica.

Kako se koristi valerijana?
Čaj od valerijane: Preliti kašičicu sitno seckane valerijane sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi, nekoliko puta dnevno.
Tinktura od valerijane: Uzimati 20-30 kapi tinkture valerijane razblažene šoljicom vode ili čaja 2-3 puta dnevno, obavezno pre spavanja.
Napomena: Valerijana ne sme da se koristi u trudnoći, za vreme dojenja, pri istovremenoj primeni sedativa, barbiturata, benzodiazepina, hipnotika, antipsihotika i drugih depresora, a apsolutno su zabranjeni narkotici i alkohol koji pojačavaju njeno dejstvo. Velike doze ove biljke mogu izazvati glavobolju, nemir, nesanicu i omamljenost.

MATIČNJAK ZA SMIRENJE
Matičnjak je prijatnog mirisa koji podseća na limun fitoterapeuti preporučuju za lečenje raznih psihofizičkih poremećaja Primenjuje se samostalno ili u kombinaciji sa drugim travama, u vidu čaja ili tinkture u slučaju srčanih aritmija, grčeva mišića, nesanice, hipertenzije i uznemirenosti.

Kako se koristi matičnjak?
Čaj od matičnjaka: Preliti kašičicu sitno iseckanog matičnjaka sa: dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.
Tinktura od matičnjaka: Uzimati 20-30 kapi tinkture matičnjaka razblažene šoljicom vode ili čaja 2-3 puta dnevno, obavezno pre spavanja. Napomena: U većim dozama matičnjak deluje omamljujuće i uspavljujuće, pa se u toku dana ne preporučuje vozačima i osobama čiji posao zahteva koncentraciju. Takođe, ne treba da se uzima zajedno sa lekovima iz grupe barbiturata (sedativi).

KANTARION ZA SMIRENJE
Reč je o još jednoj izuzetno korisnoj biljci čije se sedativno dejstvo zasniva na supstanci pod nazivom hipericin. Kantarion se koristi se u slučaju blažih oblika depresije, kao i protiv čitavog niza drugih bolesti. Podstiče rad endokrinih žlezda, otklanja nervozu, grčeve na nervnoj bazi i aritmiju.

Kako se koristi kantarion?
Čaj od kantariona: Preliti kašičicu sitno iseckanog kantariona sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.
Napomena: Ne sme se piti u većim dozama i koncentracijama, kao ni u kombinaciji sa depresivima jer smanjuje njihovo dejstvo.

HMELJ ZA SMIRENJE
Biljka hmelj poznata je kao veoma dobar prirodni sedativ pa se zbog toga koristi u terapiji bolesti nervnog sistema – za umirenje nerava i protiv nesanice. Olakšava nervozu, nemir, stres, uspostavlja psihičku ravnotežu i jača nerve. Hmelj sadrži i visok procenat hormona vrlo sličnih estrogenu pa se preporučuje ženama u menopauzi, kao i za ublažavanje predmenstrualnog sindroma.

Kako se koristi hmelj?
Čaj od hmelja: Preliti dve kašičice cvetova hmelja sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Procediti i piti u gutljajima pola sata pre spavanja. Po želji zasladiti lipovim medom.
Napomena: U većoj dozi hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje mučninom, povraćanjem, glavoboljom i usporavanjem cirkulacije. Gojazne osobe trebalo bi da izbegavaju čaj od čistog hmelja jer otvara apetit.

LAVANDA ZA SMIRENJE
Lavanda se od davnina koristi za lečenje nesanice, ali i težih psihičkih poremećaja. Tople, opuštajuće kupke od ove biljke obezbeđuju miran san, dok čaj smiruje nervozu i uznemirenost. Efekat čaja od lavande gotovo je trenutan.

Kako se koristi lavanda?
Čaj od lavande: Preliti dve kašičice cvetova lavande sa 2 dl vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta i procediti. Piti dve šolje dnevno,jednu obavezno pre spavanja. Napomena: Lavandu ne bi smele da konzumiraju osobe koje imaju problema sa žuči,jetrom i čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
Povezani tekstovi >>> Valerijana za smirenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *