Stres, neaktivnost, nepravilno držanje, mišićna tenzija i briga mogu izazvati glavobolju. Često se javlja kao simptom raznih zdravstvenih problema (alergija, povišeni krvni pritisak, prehlada, nesanica, problemi sa vidom i sl).
Prirodni lekovi za glavobolju
Ishrana kod pojave glavobolje treba da bude zdrava , sa dosta belančevinaste hrane i sa što manje šećera i hrane sa aditivima. Relaksacija puno pomaže za smanjenje glavobolje.

Ribe, naročito one koje obiluju uljima bogatim masnim kiselinama tzv. ”Omega-3” (sardine, skuše, losos i dr) mogu dosta pomoći kod sprečavanja pojave i ublažavanja migreničnih napada glavobolje u nekim slučajevima. Inače, prirodna hrana korisno deluje, za razliku od one sa aditivima.

Kafa često utiče na ublažavanje glavobolje, a naročito jaka crna kafa sa limunovim sokom, važi za prirodni lek protiv glavobolje i mamurluka.

Stručnjaci savetuju da se redovno jede i u određeno vreme, jer nedostatak šećera u krvi često može biti izazivač glavobolje. Događa se, ne tako retko, da glavobolja nastaje nakon uzimanja obroka. Potrebna je umerenost u piću, a naročito u crnom vinu, jer ono može biti uzročnik glavobolje. U crnom vinu se nalazi materija — tiramin koji izaziva kontrakciju krvnih sudova. Zaslađena jela i pića utiču na pojavu glavobolje, kao slana jela.

Česti izazivači glavobolje su mleko, jaja, čokolada, pomorandža, sir, paradajz i hrana sa aditivima (Benzoeva kiselina i tartrazin — boje).

Hrana i pića koja sadrže jedan ili više mogućih izazivača glavobolje su: jaka alkoholna pića, crno vino, čokolada, čaj, kola napici, kikiriki, pasulj, riba (dimljena), sirevi, suvomesnati i dimljeni proizvodi, supe u kesicama i industrijski dodaci jelima.

Glavobolja se može ublažiti i prirodnim sredstvima — izborom hrane i pića i lekovitim biljem. Kod hroničnih i nepodnošljivih glavobolja treba potražiti savet neurologa ili interniste.

Receptura od prirodnih lekova za glavobolju
-Iscediti sok od 1 limuna i u njega usuti kašičicu sitno mlevene kafe, popiti i prileći.
-Limunov sok ili sok od pomorandže zaslađen šećerom ili medom piti nekoliko puta dnevno.
-Popiti čašu vode u koju su usute 2 kašike jabukovog sirćeta i 2 kaši-ke meda.
-Jesti kuvane jabuke ili piti šolju-dve toplog jabukovog soka dnevno u trajanju od 3 dana.
-Čajevi od nane, zove, hmelja, ruzmarina i kamilice odlični su prirodni lekovi za glavobolju: kašičicu sušenog bilja staviti u 2 dl ključale vode, ostaviti da stoji 5 minuta i piti po potrebi.
-Od mešavine nane, matičnjaka i angelike uzeti 2 kašike i popariti sa pola litra ključale vode, poklopiti i posle 4 sata ocediti, zasladiti medom i piti umesto vode.

Oblozi, inhalacija, kupke i masaža kao prirodni lekovi protiv glavobolje
-Iseckani crni luk preliti sa vrelim vinskim sirćetom, ostaviti 2 sata, procediti i gustiš priviti na čelo i potiljak. Ovo ponoviti tri puta dnevno i držati po 1 sat uz povremeno kvašenje tečnošću. Posle 5 dana ovakvog tretmana glavobolja prestaje trajno.
-Krompir iseckan na tanke listiće ili narendani krompir staviti kao oblog na čelo i potiljak. Oblog menjati 2-3 puta dnevno.
-Nekoliko listova kupusa zagrejati u rerni i nakon omekšavanja oblagati glavu tri puta dnevno, dok ne prestane glavobolja. Još bolje, list kupusa priviti sa narendanim lukom i renom.
-Komovicom masirati delove glave koji bole (čelo, vrat) ili staviti hladne obloge ili hladne i tople obloge naizmenično.
-Iseckani sirovi crni luk stavi se na gazu ili krpu i privije napotiljak. Posle 20 minuta skinuti oblrg i staviti topao peškir na to mesto ili masirati slepoočnicu sa nekoliko kapi mentola ili trljati kožu korom od limuna.
-Kupanje nogu u toploj vodi ublažava glavobolju: stavite 2-3 pregršti sušenog lista vinove loze u platnenu kesu i potopite je u 3 litra vode i kuvajte 10-15 minuta. Kupajte noge oko 15 minuta u toploj vodi kojoj je dodat ovaj uvarak.
Masaža protiv glavobolje: pošto glavobolju često uzrokuju zgrčeni mišići u predelu vrata, to puno koristi masaža glave, lica i vrata. Izvodi se finim pokretima glađenja, laganog tapkanja i štipkanja mišića navedenih delova glave.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *