potocarkaPotočarka (Nasturtium officinale) poznata je i pod nazivima: dragušac, ugas, krstovnik, drezga, vodena kreša… Potočarka je trajna vodena biljka. Stabljika može da raste uspravno ili puzi. Rasprostranjena je po čitavom svetu. Raste u izvorima, potocima, rekama i kanalima s čistom vodom. Cveta belim cvetićima koji se razvijaju od juna do oktobra.Cela biljka je veoma lekovita.

Lekovito delovanje potočarke

Potočarka se upotrebljava i kao lekovito sredstvo i kao hrana. Kao lek su je propisivali još staroegipatski lekari. Ranije se upotrebljavala u svežem stanju i osušena kao antiskorbutik, antineuralgik i kao sredstvo protiv groznice. Konzumiranje biljke potočarke u svežem stanju je vrlo zdravo. Sok je lekovitiji od suve biljke.Najbolje je da se konzumira u proleće dok su listovi još mladi, jer kasnije ukus postaje oštriji.

U narodu je poznato korišćenje svežih listova potočarke za čišćenje krvi, kao lek protiv osipa, bolesti bubrega i jetre. Uzima se i kao salata i kao svež sok koji podstiče telesne funkcije, pojačava mokrenje, leči razne upale, jača želudac i otklanja smetnje u krvotoku. Danas se sveža potočarka naročito preporučuje kod avitaminoza. Esencija služi u homeopatiji kao sredstvo protiv groznice i kao antineuralgik. Sastojci potočarke su vrlo dobro poznati, tako da se ekstrakti biljke mogu iskoristiti na najbolji mogući način. Uz mnogo različitih jedinjenja, sadrži puno vitamina A i C, nešto vitamina D, kalijumovih soli…

Čaj od potočarke

1 kašiku sveže potočarke prelijte s pola litra vrele vode, ostavite 10 minuta, malo ohladite i pijte toplo. Izvanredan je lek protiv kožnih oboljenja, a uzima se 3 puta dnevno po 1 šolja.

Sok

Iscedite sok cele sveže biljke, pa 2 kašike soka dodajte u pola litra vode ili mleka, zasladite medom i pijte po 1 čašu dnevno. Ovim napitkom jačate ceo organizam. Čistim sokom možete mazati akne, dermatozu i sunčane pege.Soku od potočarke možete dodavati razno voće i tako praviti mnoštvo raznih šejkova.

Tinktura od potočarke

30 g svježih listića potočarke
1,5 dl alkohola od 20 %
Listove potočarke preliti alkoholom i ostaviti da odstoji 7 dana na tamnom mestu.Jednu čajnu kašičicu tinkture dodati u vodu i piti 3 puta dnevno.Tinktura od potočarke je dobra za sledeće bolesti: oboljenja srca i krvotoka, protiv povišenih masnoća u krvi, bolesti disajnih organa, za izbacivanje sekreta i sluzi iz pluća, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti jetre, kod dijabetesa i bolesti kože.

Pošto sadrži mnoštvo vitamina i minerala preporučuje se njena što češća upotreba u ishrani i to u salatama, varivima, pitama ili sendvičima.Možete jesti samo salatu od potočarke ili je upotrebiti kao bazu za mešanu salatu, odlično se slaže sa maslinovim uljem, maslinama, feta sirom, limunovim sokom, mladim lukom,belim lukom i tunjevinom.Najbolje je da se salata od potočarke konzumira nakog što odstoji jedan sat.Većini ljudi se svidja njen pomalo gorskast ukus sličan je kombinaciji rukole i špinata.

Potočarka protiv raka

Pozitivno delovanje potočarke u lečenju raka dokazano je u nekoliko naučnih studija.Jedna od ovih studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, dokazuje lekovitost ove skromne biljke i njeno pozitivno djelovanje na tumore.Ovom studijom je utvrdjeno da redovno korišćenje manjih količina potočarke u ishrani može da spreči rak prostate i rak debelog creva.Istraživanja su takodje pokazala da oblzi od lista potočarke pozitivno djeluju na suzbijanje tumora limfnih čvorova.

Poslednjih godina se potočarka u Zapadnoj Evropi sve više gaji i redovno koristi u ishrani zajedno sa drugim povrćem.U SAD potočarka dolazi na tržište u ogromnim količinama u svežem stanju, pakovana u svežnjeve ili osušena.