pomorandžePomorandža je veoma vredna lekovita biljka koja potiče iz Kine.U Srednjem veku je bila omiljena biljka arapskih lekara. U XVI veku je, navodno, italijanska princeza Ana-Marija de Neroli otkrila ulje ekstrahovano iz cvetova i koristila ga da namiriše svoje rukavice; danas se ovo ulje, koje se po njoj naziva , neroli, veoma retko i izuzetno skupo. Najveći poštovaoci lekovitih svojstava pomorandže i dalje ostaju Kinezi: oni pre svega koriste gorke plodove pomorandže (C. auratium) i slatke plodove mandarine (C. reticulata).
Osobine:
C. auratium: kisela, gorka, umereno hladna.
C. reticulata: topla, ljuta.

Lekoviti sastojci: eterično ulje, vitamini A, B i C, flavonoidi, amara.
Dejstvo:
C. aurantium: karminativ, podstiče rad organa za varenje, nervinum, diuretik, ekspektorans, povećava krvni pritisak, jača ukupnu energiju.
Neroli ulje: sedativ, tonik, antiseptik, spazmolitik.
C. reticulata: diuretik, ekspektorans, podstiče rad organa za varenje.

Korišćeni delovi
Plod – (C. aurantium): U Kini se koristi i zreo i nezreo plod, mada je nezrela gorka pomorandža jača od zrele. Plod pomorandže podstiče varenje, pa stoga može pomoći kod zatvora, za buđenje uspavane čhi (energije), a može delovati i kao rashladni ekspektorans, naročito kada se radi o kašlju praćenom gustim, žutim šlajmom. Deluje umirujuće na nerve i zato se preporučuje kod nesanice i šoka.

Neroli ulje
– (C. aurantium): Ekstrakcijom iz cveta gorke pomorandže dobija se neroli ulje koje deluje antidepresivno i ne iritira suvu kožu, niti obolele vene.

Kora pomorandže
C. reticulata: Kinezi je koriste u dva oblika: zelenu od nezrelog ploda i sušenu od zrelih plodova. I jedna i druga poboljšavaju varenje: koristi se i kao ekspektorans, naročito kod kašlja praćenog velikim količinama vodnjikavog šlajma. Kora se uzima sa zelenih i zrelih plodova i suši se.

Plod
Čaj: Koristiti kod poremećaja varenja, ^zatvora ili kašlja. Kod bolnih menstruaci-ja kombinovati sa tang kwej (dang gui). Tinktura: Kod straha, šoka ili nesani-ce koristiti kap po kap.

Neroli ulje
Krem: U krem za tretiranje kože stavi-ti 1-2 kapi ulja i primeniti kod bilo kod kožnog oboljenja.

Ulje za masažu: U slučajevima nervoze ili poremećaja varenja dodati 1-2 kapi ulja u 10 ml bademovog ulja.
Voda od pomorandžinog cveta: Ona je nuz-proizvod parne destilacije; koristiti je kao umirujući karminativ, za stanja šoka, straha iii nesanice. U slučaje-vima kolike ili nesanice odojčad, dodati 5-10 ml u dečju hranu.

Kora narandže:
Čaj: Kod poremećaja varenja i nadimanja u stomaku koristiti bilo koju od dve vrste kore. Za kašalj koristiti čhen phi (chen pi).
Upozorenje
• Ako čhen phi (chen pi) pripremate sami od kupljenih mandarina, koristite plodove koji nisu hemijski tretirani, kako biste izbegii kontaminaciju pesticidima.
• U trudnoći veoma obazrivo upotrebljavati gorku pomorandžu, jer može da izazove kontrakcije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *