pirevina

pirevinaPirevina, pirika -Agropyron repens
Pirevina raste kao neistrebljiv korov na žitnim poljima, u vinogradima i po međama. U lekovite svrhe koristi se rizom koji se iskopa, oslobađa žilica, opere i suši. Sadrži triticin, saponine, sluzi i dr.
U vidu čajeva dobra je za čišćenje i jačanje krvi, kod teškoća pri mokrenju, kod zapaljenja i kamena u bubregu, za umirenje astme, reumatičnih bolova i kašlja.

Receptura za čajeve od pirevine
Univerzalni čaj od pirevine: u litar vode stavi se 3 kašike isitnjenih izdanaka pirevine, kuva se na laganoj vatri dok ne uvri na polovinu, zasladi se medom i pije po šoljica čaja dnevno. Terapija traje 6 do 8 nedelja.

Kod teškoća sa mokrenjem, sa žuči, jetrom i kod bolova i kamena u bubregu i bešici 2 pregršti isitnjenog izdanka potopi se u litar belog vina i malo prokuva, ostavi da odstoji oko pola sata, procedi i pije po 2 do 3 šoljice dnevno.

Može da se koristi isceđeni sok iz svežeg korena pirevine, čaj, kao i oblog.U 1 litar vode staviti 3 kašike sitno iseckanog, i u avanu dobro istucanog korena pirevine, poklopiti i polako kuvati dok se pola ne ukuva, i ako se taj čaj pije triput dnevno (po jednu šoljicu) 6-8 nedelja, onda ćemo krv osloboditi od svake nečistoće.

Petnaest grama podanka pirevine kuvati 10 minuta u poklopljenoj posudi, ostaviti 4 sata, procediti. Piti po 1 kašiku 3-4 puta na dan.

Četiri kašike suvih podanaka natapati 12 sati u čaši hladne vode (koja je prethodno provrela), procediti. Ostatak podanka natapati 1 sat u jednoj čaši vrele vode, procediti. Pomešati i piti svakodnevno po pola čaše 2-4 puta na dan 3-4 nedelje za kožne bolesti. Sveže pripremljen sok pirevine piti 3-4 meseca po pola do jedne čašice na dan, 3-4 puta, 20-40 minuta pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *