Petrov krst lekovita biljka

petrov krstPetrov krst (Paris quadrifolia) DRUGI NAZIVI: četvorolisni Petrov krst, vranino oko, krstac

OPIS BILJKE: Petrov krst pripada porodici slakova (Convallriaceae). Iz duge podzemne stabljike izrasta kratak nadzemni deo s četiri ovalna lista. U sredini listova razvija se cvet zelene boje, iz kojeg nastaje tamnosmedJa bobica. U bobici ima više semenki. I miris i ukus biljke su odvratni. Bobica je bljutavog ukusa.

STANIŠTE: Raste na vlažnim, senovitim i kamenitim šumskim terenima bogatim humusom.

VREME CVETANJA: od maja do juna

LEKOVITI DEO BILJKE PETROV KRST: Bere se nadzemni deo biljke i suši na toplom i promajnom mestu. U narodnoj medicini koristi se sok koji se dobija ceđenjem sveže biljke.

LEKOVITO DELOVANJE: U narodnoj medicini je upotreba Petrovog krsta vrlo raširena. To je prirodni afrodizijak, antidot, antispazmatik i hemolitik. Sokom iz sveže biljke leče se: gnojne rane koje teško zaceljuju, grčevi i čirevi, moždani udari, jake glavobolje i neuralgije. Sokom iz ploda leče se upaljene oči. Semenke imaju opojno dejstvo, pa se koriste kao afrodizijak. Mast od semenki i soka iz listova u spoljašnioj upotrebi koristi se za lečenje gnojnih rana, tumora, izraslina i kožnih infekcija. Tinktura se koristi kod trovanja živom i arsenom. U zapadnoj narodnoj medicini koristi se za lečenje: bolesti žlezda, nervnih bolova, rana, konjuktivitisa i drugih bolesti očiju, bronhitisa, kašlja, reumatizma i za narkotički efekat. U lečenju se uzimaju veoma male doze.

UPOZORENJE: Biljka je otrovna! Njeni otrovni delovi su plod i rizom. Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, pečenje u želucu, proliv, glavobolja, omamljenost, suženje zenica, klonulost, grčevi, slabost mišića, slab rad srca, nesvestica.

JESTE LI ZNALI: Prema izvorima iz grčke mitologije, četiri lista predstavljau tri boginje, Heru, Atinu i Afroditu, i ž’arisa, a plod (bobica) Eridinu jabuku.

RECEPTI:
Tinktura (za navedena oboljenja): pravi se prema pravilima farmakopeje!
Upotreba: uzimati 1-3 puta po 10 kapi s decilitrom vode kod trovanja živom ili arsenom, kao i u spoljašnjoj upotrebi.
Mast (za navedena oboljenja): 100 g soka i semenki, 200 g svinjske masti. Priprema: istucati semenke i iscediti sok iz listova, pa pomešati s otopljenom mašću. Ohladiti u frižideru. Mazati obolela mesta.
Homeopatija: Homeopatskim lekom Paris quadrifolia leče se jako razdražljivi, sarkastični i tvrdoglavi pacijenti, a lek deluje i na laringitis, bol nerava lica, nervni bol u glavi, jaku glavobolju ili migrenu.
Čajevi za izbacivanje viška tečnosti,Lekovita trnjina čaj sok vino,Čičoka lekoviti divlji krompir,Glog čaj od gloga,Pelin čajevi od pelina,Biljka podubica lekovitost,Ruzmarin,Biljka tamjan,Trava iva čaj lekovitost,Otežano mokrenje čajevi,

Loading...
loading...
----