petrov krstPetrov krst (Paris quadrifolia) DRUGI NAZIVI: četvorolisni Petrov krst, vranino oko, krstac

OPIS BILJKE: Petrov krst pripada porodici slakova (Convallriaceae). Iz duge podzemne stabljike izrasta kratak nadzemni deo s četiri ovalna lista. U sredini listova razvija se cvet zelene boje, iz kojeg nastaje tamnosmedJa bobica. U bobici ima više semenki. I miris i ukus biljke su odvratni. Bobica je bljutavog ukusa.

STANIŠTE: Raste na vlažnim, senovitim i kamenitim šumskim terenima bogatim humusom.

VREME CVETANJA: od maja do juna

LEKOVITI DEO BILJKE PETROV KRST: Bere se nadzemni deo biljke i suši na toplom i promajnom mestu. U narodnoj medicini koristi se sok koji se dobija ceđenjem sveže biljke.

LEKOVITO DELOVANJE: U narodnoj medicini je upotreba Petrovog krsta vrlo raširena. To je prirodni afrodizijak, antidot, antispazmatik i hemolitik. Sokom iz sveže biljke leče se: gnojne rane koje teško zaceljuju, grčevi i čirevi, moždani udari, jake glavobolje i neuralgije. Sokom iz ploda leče se upaljene oči. Semenke imaju opojno dejstvo, pa se koriste kao afrodizijak. Mast od semenki i soka iz listova u spoljašnioj upotrebi koristi se za lečenje gnojnih rana, tumora, izraslina i kožnih infekcija. Tinktura se koristi kod trovanja živom i arsenom. U zapadnoj narodnoj medicini koristi se za lečenje: bolesti žlezda, nervnih bolova, rana, konjuktivitisa i drugih bolesti očiju, bronhitisa, kašlja, reumatizma i za narkotički efekat. U lečenju se uzimaju veoma male doze.

UPOZORENJE: Biljka je otrovna! Njeni otrovni delovi su plod i rizom. Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, pečenje u želucu, proliv, glavobolja, omamljenost, suženje zenica, klonulost, grčevi, slabost mišića, slab rad srca, nesvestica.

JESTE LI ZNALI: Prema izvorima iz grčke mitologije, četiri lista predstavljau tri boginje, Heru, Atinu i Afroditu, i ž’arisa, a plod (bobica) Eridinu jabuku.

RECEPTI:
Tinktura (za navedena oboljenja): pravi se prema pravilima farmakopeje!
Upotreba: uzimati 1-3 puta po 10 kapi s decilitrom vode kod trovanja živom ili arsenom, kao i u spoljašnjoj upotrebi.
Mast (za navedena oboljenja): 100 g soka i semenki, 200 g svinjske masti. Priprema: istucati semenke i iscediti sok iz listova, pa pomešati s otopljenom mašću. Ohladiti u frižideru. Mazati obolela mesta.
Homeopatija: Homeopatskim lekom Paris quadrifolia leče se jako razdražljivi, sarkastični i tvrdoglavi pacijenti, a lek deluje i na laringitis, bol nerava lica, nervni bol u glavi, jaku glavobolju ili migrenu.
Čajevi za izbacivanje viška tečnosti,Lekovita trnjina čaj sok vino,Čičoka lekoviti divlji krompir,Glog čaj od gloga,Pelin čajevi od pelina,Biljka podubica lekovitost,Ruzmarin,Biljka tamjan,Trava iva čaj lekovitost,Otežano mokrenje čajevi,