perunikaOd kasnog proleća, pa sve do leta, perunika svojim lepim plplavim cvetovima krasi ne samo naše bašte i dvorišta,već i mnoge slobodne prostore u neposrednoj blizini jezera i reka.

Iris-perunika odlično uspeva u svim vlažnim predelima širom Evrope. U antičkom dobu i u starom Egiptu perunika je bila simbol prirodne medicine koja se stotinama godina koristi kao lekovita biljka. Njene aktivne supstancije koriste se i u kozmetologiji.

Za medicinske ciljeve perunika se najviše koristi u Italiji. U jesen se vadi korenje, ljušti i prerađuje u prah koji se zatim prodaje u apotekama.Koren perunike sadrži eterična ulja, skrob, smolu i sluzave materije koje se u prirodnoj medicini koriste protiv raznih bolesti.

Saveti za primenu perunike
Supstancije koje sadži perunika imaju efikasno dejstvo protiv zapaljenjskih procesa. Prelijte jednu punu kašičicu praha od korena perunike sa četvrt litre vrele vode, pokrijte i ostavite da stoji pet minuta, procedite pa pijte ovu količinu tri puta u toku dana. Čaj od perunike se po želji može zasladiti medom.Ispiranje grla čajem pripremljenim od dve kašičice praha vrlo je delotvorno kod upala grla. Ispirajte grlo ovim čajem najmanje tri do četiri puta dnevno, tako da čaj zadržite što duže u ustima.

Perunika za mokrenje i bolji rad bubrega
Stavite tri kašike praha u tri četvrt litre suvog belog vina. Ostavite na tamnom i hladnom mestu (idealna je sobna temperatura) šest dana. Svakodnevno promućkajte. Procedite preko gaze pa pijte tri puta dnevno po jednu čašicu za rakiju, uz obroke. Da biste postigli što bolji uspeh potrebno je da rastvor pijete u periodu od tri nedelje, dva do tri puta godišnje.

Perunika za zapaijenje zubnog mesa i usne duplje
Ispiranje usta tinkturom od perunike pomaže kod zapaljenjskih procesa usne duplje. Istovremeno osvežava i dah. Pomešajte tri kašike praha od korena perunike sa pola litre 60 procentnog alkohola (iz apoteke), ostavite da stoji 6 dana, uz povremeno mućkanje. Procedite preko gaze. Upotrebite na sledeći način: 20 do 30 kapi tinkture stavite u čašu sa malo mlake vode, pa ovim rastvorom posle pranja zuba ispirajte desni i usnu duplju tri do pet minuta.
Smetnje u želucu i probavnom traktu, pobotjšanje rada jetre i žuci.
Prelijte dve kašičice praha sa četvrt litre hladne vode i ostavite na hladnom mestu (ne u frižideru) oko 8 časova. Najbolje je da rastvor pripremite uveče, pred spavanje, zatim ga ujutro podelite na tri dela koja ćete popiti preko dana, tako što ćete svaku porciju prethodno malo zagrejati.
Da biste poboljšali funkciju jetre i žuči pijte ovaj čaj dve do tri nedelje. Ukoliko imate probavnih smetnji, savetujemo da rastvor pijete još dva do tri dana po prestanku smetnji.

Perunika za menstruatne smetnje
Pripremite čaj na način kako je opisano u prethodnim slučajevima. Počnite da pijete čaj nekoliko dana pre termina početka menstruacije. Pijte ga sve dok menstruacija ne prestane, a sledeći mesec ponovite postupak.

Za bolje zarastanje rana
Umutite tri kašike meda sa jednom kašičicom praška od perunike. Dodajte toliko tople vode koliko je potrebno da se masa može razmazati (pazite da ne bude suviše retka). Stavite masu u gušću gazu, a zatim ovu kompresu položite na ranu. Ponavljajte nekoliko puta dnevno dok gaza ne bude suva. Komprese sa kuvanim rastvorom perunike takođe su veoma efikasne kod lečenja rana: tri kašike praška prelijte sa četvrt litre vrele vode, pokrijte i ostavite da stoji deset minuta, potopite u tom rastvoru gazu, oprezno ocedite, stavite na ranu i ostavite 15 do 20 minuta.

Perunika za nesanicu
Rastopite dve kašičice meda u čaš mlake vode, dodajte pola kašičice prašks od perunike, promešajte pa popijte pola sata pre spavanja.
Biljni ekstrat i tinktura,Lekovito bilje protiv nadimanja,Upala bubrega čajevi,Čaj od kore,djavolja kandža,Piskavica,Čičak,Divlji šimšir,Lišajevica,Čajevi za odvikavanje od pušenja