caj od pelina

Pelin i čajevi od pelina, čisti ili u kombinaciji sa smiljem i nanom, savetuje se osobama koje pate jetre ili oštećenja ovog organa prouzrokovanog toksičnim materijama, lekovima ili zračenjem…
caj od pelina
Pelin je poznat i kao lek protiv dijabetesa, reume, gihta, malokrvnosti, ali i depresije i nesanice. Preporučuje se za ublažavanje menstrualnih bolova, a posebno je od pomoći ženama sa neredovnim mesečnim ciklusom, dok je u kombinaciji sa žalfijom i lucerkom provereno sredstvo protiv tegoba u menopauzi. Izuzetna lekovita svojstva pelina korisna su za funkcije celokupnog organizma, pogotovo ako postoje smetnje u razmeni materija,kao i u slučaju gojaznosti i hormonske neravnoteže.
Ova čudotvorna biljka može se čak koristiti i u uklanjanju buva kućnih ljubimaca.

Jedinjenje tujon, sastojak eteričnog ulja pelina, deluje toksično na mišićnonervni sistem, izaziva grčeve i uzrokuje psihičke probleme. Stoga je važno pridržavati se propisanih doza i konzumirati biljku u umerenim količinama i u određenom vremenskom periodu (ne više od tri šolje čaja od pelina dnevno i ne duže od nedelju dana u kontinuitetu). Pelin se ne sme uzimati u sledećim slučajevima:
-u trudnoći (uzrokuje kon-trakcije materice i može iza-zvati prevremeni porođaj)
-ako postoji opasnost od moždanog udara (podstiče krvarenje)
-ukoliko se uzimaju preparati gvožđa

Pelin ne treba kuvati, već preliti ključalom vodom i odmah procediti.
Čaj od pelina za bolji apetit
U 2 dl ključale vode staviti pola kašičice suvih listića pelina, ostaviti da odstoji desetak sekundi, a zatim procediti. Ovako pripremljen čaj ima svetlu boju, nije previše gorak i pije se više puta na dan, pomalo. Ako je previše gorak, može mu se dodati nekoliko listića nane.

Čaj od pelina protiv neredovnog ciklusa

Sto grama pelina pomešati sa jed-nakom količinom žalfije i peršuna. Smešu preliti sa tri šolje ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti sedam dana pre termina menstruacije. Sa početkom ciklusa prestati sa konzumiranjem čaja.

Čaj sa pelinom za želudačne tegobe
Izdrobiti u avanu kašičicu pelina i po pola kašičice korena lincure, različka i rendane kore pomorandže, te 10 mm štapića cimeta. Mešavinu preliti šoljom ključale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta, a zatim procediti. Piti pomalo nakon svakog obroka.

Kupka od pelina i lavande protiv menstrualnih bolova
Pomešati 50 g pelina sa jednakom količinom lavande, pa preliti sa pet litara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji dvadeset minuta. Procediti i dodati još malo tople vode. Držati noge u kupki desetak minuta. Tretman je najdelotvorniji ukoliko se nakon potapanja nogu popije čaj od kantariona.

Tinktura od pelina za masažu
Tinktura je korisna za masiranje bolnih mesta. U 2 dl lozovače (45%) dodati 10 g listova pelina i ostaviti da stoji sedam dana.

Tinktura za čišćenje organizma
Pola litra 70% alkohola preliti preko 30 g mlevenog pelina, pa ostaviti da dve nedelje odstoji na
toplom mestu, uz često mućkanje. Nakon toga, tinkturu procediti i čuvati u staklenoj boci na suvom i tamnom mestu. Svako jutro, tokom četrdeset dana, uzimati po pola kašičice ovog lekovitog napitka.

Preparat protiv buva
Svež pelin izdrobiti prstima i preliti zagrejanim jabukovim sirćetom. Ostaviti da se ohladi, razblažiti vodom i naprskati kućnog ljubimca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *