Iako se u našim krajevima veoma retko pije čaj od mahuna pasulja, stručnjaci, naročito obolelima od dijabetesa, savetuju da ga svakodnevno konzumiraju, a preporučuje se onima koji imaju povišen nivo holesterola…

Pasulj spada u najčešće uzgajane povrtarske kulture. Poreklom je iz Amerike, a danas je nezaobilazan sastojak kuhinje mnogih naroda. Veoma bogat proteinima i esencijalnim aminokiselinama neophodnim za pravilno funkcionisanje organizma. Osim mnoštva proteina, ova biljka sadrži i asparaginsku i fosfornu kiselinu, celulozu, vitamin C, kao i kalijum, cink, nikl i u malim količinama kobalt. Malo je, međutim, poznato da, osim kao ukusna hrana, može da se koristi i kao pouzdan lek za mnoge bolesti.

Za lekovitost pasulja zaslužni su ariginin, čije je dejstvo slično insulinu, i inozitol, koji reguliše razmenu važnih mikroelemenata u organizmu. Bobice su dobre za eliminaciju masnoća iz organizma, čime direktno utiču i na smanjenje nivoa holesterola. Obolelima od šećerne bolesti još od davnina
preporučivalo se da redovno piju čaj od mahuna pasulja, a kasnije je i naučno dokazano da on znatno smanjuju nivo šećera u krvi, pa ga neki terapeuti nazivaju i “ubicom dijabetesa”. Mahune pasulja imaju pozitivno dejstvo i na srce, doprinose jačanju srčanog mišića, a mogu da se koristite i u slučaju aritmije.

mahune od pasulja

Zbog pomalo bljutavog ukusa čaja od mahuna pasulja, koji posle duže upotrebe počinje da smeta, savetuje se da se mahune ne spremaju samostalno, već da budu sastojak složenijih čajnih mešavina, u kojima se njihov neprijatan ukus gubi. Cvetovi pasulja, takođe, imaju lekovite osobine – poznati su po snažnom diuertičkom dejstvu, pa se koriste u slučajevima zadržavanja vode u organizmu, nadutosti, kao i za čišćenje organizma i “ispiranje” bubrega. Kupke sa listovima ove biljke u nekim delovima sveta upotrebljavaju se za uklanjanje čireva i bradavica, kao i u terapiji gnojnih procesa na koži. Postoji više vrsta pasulja, ali su najrasprostranjeniji beli, žuti i crveni.

Čaj od mahuna pasulja za dijabetes

Pomešati 40 g mahuna pasulja, 20 g lista borovnice, 20 g lista brusnice i 20 g lista dobričice i dobijenu smesu kuvati 15 minuta u 1/2 l vode. Ostaviti 3 sata da odstoji i piti po solju Čaja 3 puta dnevno.

Očistite organizam
Preliti 10 grama osušenih cvetova pasulja sa 250 ml proključale vode. Ostaviti sat vremena da odstoji. Dodati limunov sok i pomalo konzumirati čaj tokom celog dana.

Kupka protiv bradavica i upale kože
U litar proključale vode sipati 50 g listova pasulja. Nakon tečnost usuti u kadu punu tople vode. Ležati u kupci dok se voda ne ohladi.

Pasuljem snizite nivo holesterola
Skuvati 400 g pasulja, potpuno ga preliti jabukovim sirćetom i sitno iseckanom majčinom dušicom. Ostaviti da odstoji 2 sata, ocediti sirce i sa 3 samlevene kisele paprike iz turšije, dodati biber, so i prstohvat origana. Konzumirati odmah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *