Ujed i grebanje omiljenog kućnog ljubimca mogu izazvati bakterijsku infekciju praćenu oticanjem limfnih žlezda. Ovom oboljenju naročito su sklona deca, a u lečenje treba uključiti obloge i čajeve od lekovitih trava.

Bolest mačijeg ogreba bakterijska je infekcija, koju prenose mačke ujedom ili ogrebotinom. Iako je često zastupljena kod dece i najčešći je uzrok hroničnog oticanja limfnih čvorova, ukoliko simptomi nisu izraženi, obično se zanemaruje ili tumači kao tegoba izazvana prehladom. Bolest u većini slučajeva ima blag tok, lečenje je simptomatsko, antibioticima uglavnom nije potreban. Spontano se povlači nakon dva do četiri meseca. Najčešće oboljevaju deca, koja se vrlo često igraju sa macama, ali tegobe se mogu pojaviti i kod odraslih osoba, čak i ako nisu imali kontakt sa životinjama, i to preko prljavih ruku. Naime, bolest mačjeg ogreba uzrokuju dve vrste bakterija, koje se osim ujedom o ogrebotinom mogu preneti i direktnim kontaktom zaražene mačje sline sa sluzokožom. Da bi se deca, zaštitila od ove bakterije posle svakog igranja sa macama, treba dobro ruke oprati.

Kako bolest prepoznati?
Prve promene na koži ( plikovi ispunjeni limfom), javljaju se dva do pet dana nakon početka infekcije, dok limfni čvorovi otiču posle dve do tri nedelje i to može da traje mesecima. Otok može da se pojavi na vratu, pazušnim ili preponskim limfnim žlezdama, ali i na mestu početne infekcije, oko ogrebotine ili ujeda. Ponekad se na čvorovima stvara fistula, keoz koju se cedi limfa. Opšti simptomi su glavobolja, gubitak apetita, blago povišena temperatura, umor, malaksalost. Fitoterapeuti u ovakvim slučajevima preporučuju kombinaciju obloga i čajeva, a cilj je da se očisti organizama, ojača imunitet…

Recepti

Ulje od majorana
Napuniti bocu svežim majoran i preliti maslinovim uljem. Ostaviti na suncu ili toplom mestu da odstoji deset dana. Obolele žlezde svakodnevno mazati ovim uljem.
Oblozi od bokvice

Oprati I na dasci oklagijom izgnječiti sveže listove bokvice I velikog podbela, sveže ivnjsko cveće ili stabljike i listove nevena. Listovi moraju da se izgnječe dok su vlažni, zbog toga što voda pomaže da se iz njih izvuče sok. Kaša od listova stavlja se na obolele limfne žlezde.