otezano mokrenje

Otežano mokrenje u većini slučajeva i kod muškaraca i kod žena uzrokuju hronične infekcije koje mogu da se ublaže lekovima ali i čajevima i voćem…
otezano mokrenje
Otežano mokrenje je relativno česta pojava, koja je najčešće udružena sa još nekim simptomima, kao što su bol i nelagodnost pri mokrenju, ponekad i krv u urinu. Ovaj poremećaj podrazumeva otežano započinjanje mokrenja, povremen slab protok i nevoljno izbacivanje urina, uglavnom prilikom naprezanja (kašalj, kijanje, podizanje tereta, trčanje…) i češće se javlja kod žena, mada od njega pate i muškarci u starijoj dobi.

Žene: višestruki porodaji i infekcije
Najčešći uzrok otežanog mokrenja kod žena jeste gubitak mišićnog tonusa u perinealnom području, usled većeg broja porođaja. Drugi najčešći uzrok jesu hronične infekcije mokraćne bešike a u potencijalne izazivače spadaju i slab mišićni tonus karlice, posledice neadekvatno izvršenog porođaja, visceroptoza, gojaznost i slab abdominalni tonus. Osim toga, po-stoji još čitav niz mogućih uzroka, ali su oni nešto ređi, a to su alergija na hranu, povišen šećer u krvi, mišićna distrofija, multipla skleroza, rak, šlog, povrede i hirurške intervencije.

Čaj za otežano mokrenje 1.
Pomešati jednake delove bele topole, korena srčike, valerijane, bobica ruja i belog lokvanja. Punu kašičicu mešavine preliti šoljoin ključale vode. Piti po jednu šolju sat vremena pre jela i pre spavanja (najmanje četiri šolje dnevno). Ako vam je ovo suviše komplikovano, možete piti i samo čaj od bokvice, jer ima sličan efekat.

Čaj za otežano mokrenje 2.
Kašiku mešavine od jednakih delova žalfije, breze, uve, cveta belog sleza i preslice popariti sa 1/2 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da prenoći. Čaj ujutro procediti i piti u malim čašicama u toku dana umesto vode.

Muškarci: prastata i infekcije
Uzroci otežanog mokrenja kod muškaraca najčešće su urinarna infekcija i akutna i hronična upala prostate. U sva tri slučaja, ovaj simptom uglavnom je udružen sa još nekim tegobama, kao što su bol ispod i iza penisa, bol u donjem delu leđa, gnojav ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, bolna ejakulacija, umor…

Čaj za otežano mokrenje 1. Pomešati 100 g vrbovice (kiprovina) i po 50 g stolisnika, kantariona i korena koprive, a zatim tri kašike mešavine preliti litrom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat, a zatim procediti. Piti po decilitar čaja u više navrata tokom dana.

Čaj za otežano mokrenje 2. Dve kašičice osušene i usitnjene mlečike preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti i posle 20 minuta procediti. Piti po 2,5 dl nezaslađenog čaja dva puta dnevno, ujutro natašte i uveče 30 minuta pre večere.

SAVETI ZA ŽENE
Ove vežbe su vrio jednostavne i svode se na stezanje i opuštanje mišića karličnog dna, koji se drže stegnuti od šest do osam sekundi i zatim opuštaju.Izvesti što više ponavljanja, više puta dnevno. Ove vežbe možete raditi bilo gde – na poslu, u javnom prevozu, na kafi… Pijte sok od brusnice, izbegavajte alkohol, kofein i cigarete, smanjite unos tečnosti, ali ne previše da ne biste dehidrirali. Vodite računa o ishrani kako biste izbegli opstipaciju. Takođe, važno je korigovati telesnu težinu. Mokrite onda kada osetite potrebu, nemojte suviše odlagati jer se tako slabi kontrola nad bešikonn, a kasnije može da dođe i do slabljenja protoka urina. Kada završite sa uriniranjem, ustanite pa ponovo sedite, blago se nagnite napred ka kolenima i probajte ponovo da mokrite.

SAVETI ZA MUŠKARCE
Neophodna je pomoć lekara koji će uvesti simptomatsku i antibiotsku terapiju. Ukoliko je u pitanju hronična upala prostate, lečenje je mnogo teže i traje oko tri meseca.Tokom terapije potrebno je jačati imunitet i izbegavati konzumiranje kafe, alkohola, cigareta i začinjene hrane. U ishrani se preporučuju paradajz, semenke bundeve, jezgrasti plodovi, beli luk, pivski kvasac, kopriva, polen, pšenične klice, riba, čaj od brusnice i uve…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *