ostavite duvan lekovitog bilja

Smanjite stres

Azijski ženšen (Panax ginseng) i američki ženšen (P. quinquefolius) pomažu pušačima da se smanje stres. Ženšen je poznati adaptogen i već dugo se upotrebljava kao tonik koji pomaže u podizanju fizičkih i mentalnih sposobnosti. Iako je efekat ovog bilja suptilan, nekoliko evropskih kliničkih istraživanja o korišćenju ekstrakta ženšena u koilčini od 4-7% ginsenozida (aktivni sastojci ženšena, saponozidi) potvrdilo je njegove adaptogene efekte. Rezultati su pokazali i bržu reakciju na vizelne i slušne podsticaje, bolje disanje, povećanu budnost, moć koncentracije, shvatanje apstraktnih koncepata, kao i poboljšanje u vizuelnoj i motornoj koordinaciji.
Osim ženšena u prahu, možete da koristite i koren ženšena (1-2 grama dnevno). Korišćenjem korena ne samo da ćete uneti standardizovane doze ženšena, već ćete obezbediti i alternativu za cigaretu: grickajte komadić korena ženšena umesto da pušite kada se unervozite, na primer u saobraćajnoj gužvi.Sjajna lekovita biljka za ostavljanje duvana.

Detoksikacija

Kada prestanete sa pušenjem duvana, toksini se luče iz tkiva (npr. masti) gde su bili uskladišteni i potrebno ih je izbaciti iz organizma. Organ koji mora da preradi sve te toksine je jetra. Ekstrakt od semena gujine trave (Silvbum marianum) pomaže funkciju jetre.
Više od 300 istraživanja, koja su sprovedena od 1960. do danas, pokazala su efikasnost i bezbednsot ekstrakta semena gujine trave. U standardizovanim ekstraktima nalazi se 70% koncentrovanog silimarina, glavnog hemijskog kompleksa semena gujine trave. Istraživanja pokazuju da silimarin sprečava toksične hemikalije da uđu u ćelije jetre utičući na spoljašnju strukturu ćelija. Gujina trava takođe stimuliše kapacitet jetre da stvori nove ćelije i deluje kao antioksidant. Standardizovani proizvodi od gujine trave obezbeđuju unos 420 mg silimarina dnevno (podeljeno u tri doze), a rezultati su vidljivi posle šest do osam nedelja. Nakon tog perioda treba smanjiti dozu na 280 mg dnevno. Gujina trava (ekstrakt semena gujine trave) nema neželjenih efekata.Ovoje veoma važan korak u ostavljanju duvana.

Uravnoteženje raspoloženja

Više od 20 kliničkih istraživanja kantariona (Hypericum perforatum) pokazalo je da on poboljšava raspoloženje u slučajevima blage do umerene depresije. Ova biljka može da vam pomogne u olakšavanju emocionalnih problema koji nastaju nakon ostavljanja duvana. U ovim istraživanjima, ispitanici su osetili značajno poboljšanje u slučajevima tuge, bespomoćnosti, beskorisnosti, straha i problema sa snom (što su sve pratioci depresije). Kantarion nema značajnih kontraefekata.

Donedavno su standardizovani preparati na bazi kantariona sadržali 0,3% hipericina za koji se verovalo da je glavni aktivni sastojak kantariona. Nedavno je, međutim, otkriveno da još jedan sastojak ove biljke, hiperforin, takođe deluje protiv depresije. Standardizovan ekstrakt kantariona uzima se u dozi od 300 mg, tri puta dnevno.
Postoje još neke biljke koje, tradicionalno, imaju reputaciju da pomažu ljudima da ostave duvan, a koje se koriste u vidu kapsula, tečnih ekstrakata i čajeva za ostavljanje duvana.

Lobelija (Lobelia erinus) smiruje i opušta. Pomaže ljudima da smanje potrebu za nikotinom. Takođe, čini da cigarete imaju neprijatan ukus što je važno za definitivno ostavljanje duvana.

Ženski koren (Cimicifuga racemosa) deluje kao sedativ i oslobađa nervoze i napetosti koji se javljaju kod osoba koje ostavljaju pušenje.

Severnoamerička plava verbena (Verbena hastata) smiruje nerve, a koristi se i u slučajevima nesanice.

Mačja metvica (Nepeta cataria) umirujuće deluje na organe za varenje, ali je korisna i kod hroničnog kašlja (koristi se i u tretiranju bronhijalnih infekcija).

Miloduh (Hyssop) pomaže u čišćenju nakupljene sluzi iz pluća osoba koje su koristile duvan (koja je u vezi sa hroničnom bolešću pluća čestom u pušača). Ublažava napetost.