origano cajOrigano je višegodišnja biljka, raste 40-80 cm, od sedmog do devetog meseca u cvetovima je obilje nektara za pčele, iako je jako lekovita, često se koristi kuhnji kao začin.

Najbolje branje origana jeste čim počne da cveta početkom jula. Nadzemni delovi origana suše se odmah i koriste se za čaj i dobijanje esencijalnog ulja. Origano je bogat flavonidima, a esencijalno ulje sadrži timol i karvakol, koji imaju antiseptičko delovanje.
Dokazano je da sposobnost timola i karvakrola u esencijalnom ulju origana deluju protiv bakterijiskih i gljivičnih infekcija. Esencijalno ulje vrlo je jako u borbi protiv Candida albicans, koja izaziva vaginalnu infekciju. Esencijalno ulje origana je idealno za lečenje urinarnih, plućnih i crevnih infekcija, a poznato je po svom opuštajućem svojstvu za čoveka.

Čaj od origana je odličan lek protiv bronhitisa i kašlja.

Čaj od origana i sam origano kao začin u jelu je lek za gasove i nadutost stomaka, kao i grčeva u stomaku.
Ulje od origana je dobro za masažu i smanjuje reumatske bolove.

Priprema čaja od origana, stavite 20 g osušenog origana u litar vode koja kuva, skinite i poklopljeno držite 10 minuta, zatim pijte po jednu šolju poslje obroka.

Origano za bronhitis i kašalj: skuvajte na isti način čaj kako je gore navedeno i popijte u toku dana što toplije možete.

Spoljna upotreba kod reumatskih bolova i glavobolje: potopite 100g origana u 500 ml zagrejanog maslinovog ulja i ostavite da odstoji 30 min, procedite i nanesite na bolno mesto.

Važna napomena: nikad nemojte esencijalno ulje od origana da uzimate oralno može da vam nadraži sluzokožu.
Trudnice i dojilje najbolje da ne koriste origano ili da ga koriste u veoma malim količinama jer origano nadražuje matericu