origano cajORIGANO (Origanum vulgare L.) DRUGI NAZIVI za origano: Vranilovka, vranilova trava, mravinac, divlji majoran.
OPIS BILJKE: Origano pripada porodici usnjača (Labiatae). Kao trajna biljka naraste do 60 cm visine. Stabljika je uspravna, pri dnu malo polegnuta, s listovima koji su jajasti i šiljati. Cvetovi su grimiznocrveni ili svetloružičasti, a metličaste cvasti su zbijene u obliku štita i nalaze se na vrhu stabljike. Origano koji ima bele cvetove nije lekovit. Miris biljke je prijatno aromatičan.

LEKOVITI DEO ORIGANA. Bere se list, vrhovi s cvetovima i listovima, stabljika nije lekovita. Sušimo na toplom i promajnom mestu u hladu. Osušenu biljku čuvamo u dobroj hermetički zatvorenoj ambalaži.

LEKOVITO DELOVANJE ORIGANA: Sastojci origana alfa-humuleni imaju antikancerogeno delovanje, delta kadineni deluju protiv pojave akni i utiču na hormon testosteron, ursolična kiselina deluje protiv HIV-a, protiv artritisa, tumora, dijabetesa, trovanja jetre, protiv upalnih stanja, prevelikog izlučivanja histamina, kao antišok, protiv mutacije ćelija, protiv virusa i u prevenciji karcinoma.
UPOZORENJE: Origano ne bi smele da uzimaju trudnice, ni u kom obliku, čak ni u uljima za masažu.
Origano je dobio ime od grčke reči oros, što u prevodu znači planina, i ganos, što znači sreća.

Origano caj

Čaj od origana: Uzmemo 5 g origana i 2 dl vode. Bilje prelijemo ključalom vodom i ostavimo poklopljeno da odstoji pola sata, pa procedimo.Origano čaj pijemo u gutljajima kod slabog i nervoznog želuca, gutanja vazduha i štucanja.
Za čaj od origana treba nabaviti kvalitetniji origano iz prodavnice zdrave hrane.Za origano čaj ne koristiti origano koji se prodaje u supermarketima u kesicama od 5 g jer je veoma sumnjivog kvaliteta.

Vinska tinktura od origana: Uzmemo 3 g origana i 1 dl vina. Natapamo origano 5 dana u vinu i procedimo. Pijemo natašte po jednu malu čašicu kod katara želuca i creva i kod grčeva.

Mast protiv reume: Od origana se pravi mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrene. Eterično ulje origana dobija se vodenom destilacijom, ima svetložutu boju, koristi se samo za spoljnu upotrebu, a upotrebljavamo ga za masažu (reumatski bolovi, bolovi u mišićima, glavobolje, upalni procesi, za relaksaciju), biljne kupke (kožne bolesti, osipi koji jako svrbe, svrab nepoznatog porekla, za relaksaciju nervnog sistema, neuroze), komprese (kod raznih mišićnih i reumatskih bolova, upalnih procesa, prehlade, kašlja), inhalacije (prehlade, začepljen nos, bronhitis).

Biljne kupke od origana: Osobe obolele od kožnih bolesti (psorijaze, raznih nečistoća kože) u jelovnik treba da uvrste origano u vidu začina itd. Pomaže takođe kod bolesti želuca i creva (manjak želudačnog soka, katar želuca i creva, crevni paraziti, slabo pražnjenje creva, nadimanje, gasovi, razni grčevi). Origano je začin koji pomaže kod neuroze želuca, gutanja vazduha i štucanja, slabog varenja, kod bolesti respiratornih organa (prehlade bronhija, kašlja, velikog kašlja,
katara bronhija, infekcije pluča), bolesti jetre i žuči (za jače izlučivanje žuči, detoksikaciju – pročišćavanje jetre, kod žutice), nervnih oboljenja (raznih živčanih smetnji, neuroza, depresije itd.). Biljne kupke s lišćem origana mnogo pomažu kod kožnih bolesti, nazeba, kod ujeda otrovnih životinja i kod problema s matericom. Svezi sok biljke leci tegobe uva, i to oslabljen sluh i bolove zbog prevelike buke. Kod svih ovih pomenutih oboljenja origano u vidu praška ili svežeg lista može doprineti poboljšanju stanja, a svakako da redovnom primenom origano čaja i kupki možemo znatnije uticati na sam tok bolesti.

RASPROSTRANJENOST: Poreklom je iz južnih krajeva Evrope i danas je najviše korišćen začin Italije, Amerike i Meksika.
STANIŠTE I UZGOJ: Raste na obroncima brda, na livadama, uz grmove, šikare, na šumskim čistinama itd.
VREME CVETANJA: Jun i jul.