Bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B-1, B-2 i B3, Vitaminom E i nijacinom, orah predstavlja repozitorujem zdravih sastojaka, čije je postojanje prvi put potvrđeno istraživanjima iz 1931. godine, kada je u njemu otkriveno značajno prisustvo vitamina C. Od tada su urađene brojne studije kako bi se ocenio efekat oraha i orahovog ulja na prevladavanje bolesti. Danas je poznato da konzumacija oraha na redovnoj bazi ima značajne zdravstvene koristi, pre svega u sprečavanju koronarnih bolesti srca. Orasi su toliko bogati fitonutrijentima i sjajan su izvor selena, fosfora, magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma.

Kako bi iskoristili ove prednosti oraha, potrebno je da ih konzumirate u svežem, nekuvanom obliku. Osušite orahe nakon branja, držeći ih nekoliko dana u suvoj i toploj prostoriji, kako bi se iz njih izvukla vlaga, i sprečilo njihovo truljenje. Jedna doza orahovog ulja sadrži više nutritivnih vrednosti od iste količine sirovih oraha.
Primer: 35 grama orahovog ulja sadrži istu nutritivnu vrednost koliko i 50 grama sirovih oraha

Upotreba oraha i orahovog ulja dovodi do smanjenja opšteg nivoa holesterola, kao i štetnog holesterola, čime se povećava nivo korisnog holesterola u organizmu. Takođe, jedna studija kojaje trajala 45 dana je pokazala da redovna upotreba orahovog ulja dovodi do smanjenja nivoa triglicerida za 33 %. Komisija za hranu i lekove je saopštila 2004. godine da:

„Istraživanja pokazuju da unos 1.5 unci oraha dnevno, smanjuje nivoe holesterola zasićenih masti i smanjuje rizike od koronarnih bolesti.“

Visoka koncentracija alfa-linolenske kiseline koja je omega-3 masna kiselina pretvorena u eikozapentaensku kiseilnu, kao i prisustvo dokosaheksaenske kiseline i omega-3 masnih kiselina su razlozi koristi orahovog ulja po srce. Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za kliničku ishranu (American Journal of Clinical Nutrition) nam donosi da jedna supena kašika orahovog ulja pruža 1.4 grama alfa-linolenske kiseline. Muškarci imaju dnevnu potrebu od 1.6 grama ove kiseline, dok je kod žena to 1.1 grama. Orasi se razlikuju od ostalih orašastih plodova jer uglavnom sadrže omega-3 masne kiseline, dok su kod ostalih orašastih plodova uglavnom prisutne monozasićene masti.

orahovo ulje

Orasi i orahovo ulje se smatraju jednim od najizdašnijih izvora antioksidansa među orašastim plodovima. Antioksidansi su supstance koje neutrališu efekte slobodnih radikala, koje oštećuju čelije i ubrzavaju proces starenja. Orasi su posebno bogati antioksidnom elagičnom kiselinom, koja pomaže u sprečavanju replikacije malignih tumora i ima antibakterijska i antizapaljiva, antivirusna i antiseptična dejstva. Galna i malna kiselina, obe antioksidansi, su prisutne u manjim količinama, ali imaju slična zasštitna dejstva. Ovo pokazuje da se hranljivost najbolje izvlači iz prirodne hrane, u odnosu na veštačke vitaminske suplemente.

Istraživanja pokazuju da redovna upotreba orahovog ulja pruža ishranu obogaćenu esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima, što je retko dostići u okviru načina ishrane u zapadnom svetu. Praktične koristi redovne upotrebe oraha leže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i pojave raka, kao i u usporavanju procesa starenja.

Korišćenje orahovog ulja za kuvanje

Ne zaboravite, orahovo ulje je najbolje služiti u hladnim jelima, salatama, kao preliv za paste ili ribu. Takođe, može se koristiti i kao preliv za dezerte.

Orahovo ulje za kožu

Orahovo ulje je bogato vitaminima i mineralima i čini čuda u nezi kože, pa se preporučuje ljudima koji žele savršenu i mladalačku kožu. Evo nekih koristi koje orahovo ulje nudi koži:

1. Bore
Orahovo ulje je sjajno u borbi protiv bora. Ima masnu teksturu, ali njegova redovna upotreba može pomoći u otklanjanju linija i bora tokom vremena.

2. Lek protiv upala
Svi nekada iskusimo užasne gljivične infekcije koje nas čine bespomoćnima. Orahovo ulje je pravi odgovor za sve vaše probleme koji se tiču ovih infekcija.

3. Pomaže u lečenju psorijaze
Svi se plašimo suočavanja sa upornim kožnim problemom koji se zove psorijaza. Orahovo ulje prelepo pomaže u njegovom lečenju. Možete ga namazati na kožu ili prosto dodati vašoj kupki.

4. Sjajan antioksidans
Orahovo ulje je sjajan antioksidans i sjajno pomaže u borbi protiv starenja. Ekstremno je korisno za vašu kožu.

Orahovo ulje za kosu

Svi sanjamo o divnoj, lepršavoj kosi, oslobođenoj svih problema. Ali današnje zagađeno okruženje sprečava ispunjenje naših snova. Evo kako u tome pomaže orahovo ulje:

5. Pomaže u borbi protiv opadanja kose
Niko ne voli da vidi bezbrojne dlake kako opadaju prilikom svakog češljanja. Gubitak kose je veoma stresan. Orahovo ulje često pomaže ljudima da se bore protiv ove pojave jer sadrži omega-3 masne kiseline koje sprečavaju oštećenja ćelija.
6. Borba protiv peruti:
Orahovo ulje može biti sjajno u borbi protiv peruti. Ono sjajno čisti kožu glave i ukljanja svu prljavštinu sa nje. Nanosite ovo ulje redovno na kožu glave i sprečićete perutanje kože glave, dosadnu i neprijatnu pojavu.

7. Pospešuje rast kose
Orahovo ulje pospešuje rast kose pošto sadrži kalijum koji je sjajan u regeneraciji ćelija kose.

 

Orahovo ulje smanjuje salo na stomaku

Da, dobro ste pročitali. Orahovo ulje smanjuje vaš stomak. Umesto jestivog ulja koje sada koristite u ishrani, probajte orahovo ulje. Dodavanje ovog ulja u salatu će vam pružiti osećaj zasićenosti i pomoći će telu da se izbori sa potrebom za mastima.

Orahovo ulje je dobar lek protiv nesanice i omogućava vam kvalitetan san. Sadrži melatonin koji promoviše redovno spavanje i dobro je korisititi orahovo ulje ukoliko imate promenljive obrazce spavanja.