Oolong čaj je jedan od prvih na listi čajeva koji pomažu kod mršavljenja.
Često korišćen u dijetama za mršavljenje, ovaj čudesni čaj iz Kine ima da ponudi još mnogo toga.

Blagotvorna svojstva ovog čaja po zdravlje su gotovo bezbrojna – od sprečavanja apsorpcije masti do uništavanja kancerogenih ćelija, ovaj čaj poznat oko 400 godina će vas oduševiti svojom smeđom bojom i slatkim, prijatnim ukusom.

Oolong čaj je kombinacija najboljih svojstava zelenog i crnog čaja. Poput njih, pravi se od listova čajnog drveta, ali se obrađuje na drugačiji način.

Ovaj čaj se samo delimično fermentiše i stoga ima širok spektar dejstava zbog procenta fermentacije kojoj je podvrgnut.Navodimo koje su sve prednosti ovog čaja.

oolong caj

Benefiti oolong čaja

1. Sagoreva masnoće na prirodan način
Oolong čaj je najbogatiji polifenolima, koji ubrzavaju metabolizam i sagorevanje masnoća. Postoji interesantna činjenica vezana za ovaj čaj – zbog visokog sadržaja polifenola, izaziva lučenje enzima koji razlaže trigliceride. Trigliceridi nisu „loši“ sami po sebi, jer proizvode energiju. Ipak, ako je nivo triglicerida u krvi, stvara se masno tkivo koje dovodi do gojaznosti, a to sigurno niko ne želi. Imajte ne umu da oolong čaj neće vršiti posao sam – morate ga kombinovati sa fizičkom aktivnošću i zdravim načinom ishrane. Kako ovaj čaj ubrzava metabolizam, tokom vežbanja ćete izgubiti znatno više kalorija. Mali savet: pijte ovaj čaj pre obroka, jer tako može pomoći u smanjivanju apsorpcije masti, posebno ako je obrok bogat ugljenim hidratima.

2. Savršena koža
Ovo čudesno piće uništava slobodne radikale zahvaljujući tome što je bogat antioksidansima. Kao što verovatno već znate, slobodni radikali su opasne materije koje mogu izazvati ozbiljne bolesti, posebno one koje su uzrokovane oštećenim ćelijama. Jedno od fantastičnih svojstava oolong čaja je to što oporavlja kožu i usporava proces starenja, što znači da ublažava bore i druge nesavršenosti na koži. Počnite da uživate u ovom čaju i gledajte kako Vam se izgled kože iz dana u dan poboljšava. Osećaćete se i izgledati svežije i zdravije.

3. Zdravi zubi
Da, ponovo se možete široko osmehnuti. Nema potrebe da se stidite. Antibakterijska svojstva oolong čaja sprečavaju kvarenje suba, sprečavaju stvaranje plaka i uništavaju bakterije odgovorne za loš zadah iz usta – odlično, zar ne?

4. Uništava kancerogene ćelije
Jedno od najznačajnijih svojstava oolong čaja je mogućnost prevencije raka. Kao što je ranije pomenuto, ovaj čaj sadrži značajne količine antioksidanasa – polifenola i katehina. To su odlični borci protiv nastanka i širenja kancerogenih ćelija koje uzrokuju slobodni radikali. Bez obzina na to da li pijete oolong, zeleni, crni ili beli čaj – svi oni su moćni kada je u pitanju prevencija i borba protiv raka, zato ovo nemojte zaboraviti i uživajte u ukusnom čaju dok on istovremeno čini čuda kad su u pitanju Vaše telo i um.

Oolong čaj nije dobar samo za pobrojane stvari – one su najbitnije, ali postoji još mnogo stvari za koje je ovaj napitak dobar. Oolong čaj nije samo prijatnog ukusa, već Vas štiti od još mnogih zdravstvenih problema:

– Poboljšava varenje tako što razlaže višak kiseline

– Sprečava srčana oboljenje tako što smanjuje holesterol i ojačava imunitet

– Oolong čaj je odličan za koncentraciju, jer sadrži kofein, što poboljšava moždane funkcije

Neželjena dejstva

Ovaj delimično fermentisani čaj ima mnoga blagotvorna dejstva, ali se verovatno pitate ima li i nekih neželjenih efekata. Jedini mogući neželjeni efekti su vezani za kofein koji sadrži.
Iako kofein ima mnoga pozitivna svojstva, poput poboljšavanja koncentracije i moždane funkcije, ako preterate sa konzumacijom kofeina, možete imati problema sa nesanicom, insulinskom rezistencijom, anksioznošću i glavoboljom.
Ako ste u drugom stanju ili dojite bebu, trebalo bi da ograničite unos kofeina na najviše 300 miligrama dnevno, jer povećava rizik od spontanog pobačaja, usporenog razvoja fetusa, male težine bebe nakon porođaja, urođenih defekata, nesanice, drhtavice i nepravilnog rada srca.
Konsultujte se sa svojim doktorom i vidite koliko čaja možete konzumirati na dnevnoj bazi tokom trudnoće, jer svakako ne želite da naškodite svojoj bebi.
U svakom slučaju, da biste uživali u oolong čaju, morate ga pripremiti na pravi način. Zato spremite čajnik i šolju, jer ćemo sada dati uputstva za najbolju pripremu ovog čaja.

Priprema oolong čaja

Kao što već znate, uživanje u čaju počinje već kad počnete sa pripremom. Gledanje kako listići čaja plivaju u vodi i udisanje njihovog svežeg, predivnog mirisa je tek početak. Navodimo nekoliko saveta kako da napravite ovaj čaj na najbolji način:

– Kvalitet vode – uvek koristite svežu vodu za pripremu oolong čaja, jer ustajala i eventualno nečista voda može uništiti ukus čaja. Sigurno želite da uživate u svakom gutljaju, zato ga pažljivo pripremite

– Vreme natapanja – ovo je najbitniji deo. 85-90 stepeni je idealna temperatura vode u kojoj će se natapati čaj i trebalo bi ga držati u vrućoj vodi 3-5 minuta pre nego što ga procedite. Možda prvi put omanete, ali ne brinite, ubrzo ćete naučiti da procenite idealnu temperaturu vode za pripremu čaja.

– Mali savet – nemojte dodavati šećer ili mleko u oolong čaj, jer mu potpuno menja ukus i može uništiti neke hranljive sastojke. Pijte ga čistog i nezaslađenog. Dobro pogledajte lišće ovog čaja kako biste videli koliko je lep i uživajte u njegovom predivnom ukusu. Opustite se i pijte. Pomirišite ga, zažmurite i osetite kako Vam opušta telo i um. Predivno, zar ne?
Izvor:http://www.therighttea.com/oolong-tea-benefits.html